Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
Prezidento patarėjas: migrantų problema išliks ilgą laiką
BNS
Fotobankas
Migrantai Rūdninkų poligone.

Neteisėtos migracijos problema Lietuvoje ir kitur prie išorinių Europos Sąjungos sienų išliks ilgą laiką, nes Minsko režimui ją spręsti nenaudinga, sako prezidento patarėjas Darius Kuliešius.

Anot jo, pastarosiomis dienomis kiek mažėjant apgręžtų migrantų skaičiui, situacija išlieka „stabili, bet įtempta“, nes tik nedidelis skaičius užsieniečių išskraidintas iš Minsko, o kiti siekiantieji patekti į Europos Sąjungą (ES) liko Baltarusijoje.

„Tas pats režimas turi savo tikslus, jiems nenaudinga išspręsti šią problemą, nes tai yra vėlgi tam tikras būdas daryti poveikį, manipuliuoti ir nukreipti dėmesį nuo Baltarusijoje esančių vidaus problemų, žmogaus teisių pažeidimų, nuo politinių kalinių ir kitų klausimų. Ši situacija tikrai nesisprendžia ir ji išliks sudėtinga ilgą laiką, žiūrint į visumą šito klausimo“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Jo nuomone, migrantų skaičiaus mažėjimą galėjo lemti laikinai pasikeitusi Minsko taktika ar ES iniciatyva pradėti technines derybas dėl migracijos krizės, bet, anot jo, Lietuvos tarnybos yra pasiruošusios laukti didesnių migrantų skaičiaus sugrįžimo.

D. Kuliešius taip pat svarstė, kad pastaruoju metu pastebimais bandymais stumti mažesnes migrantų grupes gali būti siekiama tikrinti silpnesnes pasienio vietas, arba vykdyti „informacines provokacijas“ filmuojant migrantus ir pateikiant pagal režimo sukurtą naratyvą.

„Ši taktika, galbūt, jų akimis žiūrint gali būti šiek tiek efektyvesnė, bet ji nėra efektyvi mūsų pusėje. Kadangi pagal statistiką, pagal pareigūnų veiksmus matome, kad visi nelegalūs sienos kirtimo atvejai, praktiškai 95 ar arti 100 procentų yra išaiškinami ir sulaikomi“, – kalbėjo jis.

Prezidento patarėjas taip pat tvirtino, kad nepaisant kai kuriais klausimais išsiskiriančių nuomonių, visi valstybės vadovai vieningai reaguoja į saugumo situaciją.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų, pasienyje apgręžta per 7,3 tūkst. užsieniečių.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 23 09:55
Spausdinti