Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Prezidentės metinė kalba: ragina aktyvinti įvairių formų pilietinį pasipriešinimą, prakalbo apie „Neregėtą Lietuvą“
BNS
(Pauliaus Peleckio nuotr.).

Devintąjį metinį pranešimą antradienį skaičiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė visuomenę paragino būti pilietiškai aktyvia.

„Visur, kur įsigali savivalė, reikalingas pilietinio pasipriešinimo sąjūdis. Formų yra įvairių, kaip išjudinti sprendimus ir kaip dalyvauti juos įteisinant valstybės mastu – nuo peticijų feisbuke ar kituose tinkluose iki gyvo protesto“, – sakė šalies vadovė.

Ji pažymėjo, kad Lietuvoje profesinės sąjungos neturi didelio autoriteto, nes yra susiliejusios su valdžia bei vis dar semiasi patirties Rusijoje, ir palankiai atsiliepė apie spontaniškus judėjimus.

„Neįgalias profsąjungas keičia spontaniški, valdžiai kur kas nepatogesni vidiniai sąjūdžiai. Kol „slaptasis pirkėjas“ ir „slaptasis pacientas“ ieško vaistų nuo korupcijos sveikatos ir farmacijos sektoriuje, o korupcijos karštinė krečia didžiąsias klinikas, kovai už sąžiningas algas ir skaidrią veiklą pakilo Medikų sąjūdis, pirmam mūšiui sutelkdamas net 43 tūkstančius medikų ir pusketvirto tūkstančio pacientų. Ir jų balsas tapo girdimas“, – atkreipė dėmesį D. Grybauskaitė.

Praėjusių metų pabaigoje susibūręs Lietuvos medikų sąjūdis aktyviai pasisakė už didesnį nei diskutuota su profsąjungomis medikų algų kėlimą, po to ambicingesnis algų kėlimas įtvirtintas ir profsąjungų susitarimu su Vyriausybe.

Anot prezidentės, nevyriausybinio sektoriaus stiprinimas išlieka svarbiu uždaviniu valstybėje, kitaip turėsime tik daugumos primestus sprendimus.

„Neregėta Lietuva“

Skaitydama metinį pranešimą valstybės vadovė teigė, kad oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pavyko pristabdyti, nors ir jai pačiai teko nudegti pirštus.

„Oligarchinį demokratinės sistemos užvaldymą pristabdėme, nors visi skaudžiai nusideginome pirštus. Taip pat ir aš“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji tvirtino, kad „atsakomybę už Lietuvą reikia prisiimti su visomis asmeninėmis rizikomis“.

„Apgailestauju tik dėl vieno, kad viskas vyko ne taip greitai, kaip tikėjausi, kad korupcijai sutramdyti prireikė beveik dviejų kadencijų, o teisėsaugai užtruko tiek daug laiko nuo įtarimų prieiti prie teismams reikalingų įrodymų“, – sakė prezidentė.

Prieštaringi jausmai

Antradienį Seime ji teigė, kad galvojant apie Lietuvą apima prieštaringas jausmas.

„Iš vienos pusės matome įstabų Laisvės kūrinį, kurio pažanga žavisi pasaulis, kuriuo didžiuojamės ir mes patys, mažiau nei per tris dešimtmečius pavertę Lietuvą savarankiška valstybe. Kitoje pusėje – iš politinių užkulisių į valstybės pamatus vis prasiskverbiantis godumo ir nepasitikėjimo kirminas, verčiantis žmones geresnio ir teisingesnio gyvenimo ieškoti svetur“, – antradienį Seime skaitydama priešpaskutinį metinį pranešimą teigė valstybės vadovė.

Anot jos, „sujudinus politinės korupcijos viršūnių vandenis prieš mus atsivėrė „neregėta Lietuva“, nors visi įtarėme ją esant“.

„Kur ciniškas išskaičiavimas nustelbia viską ir kėsinasi į valstybę, į demokratiją. Kur knibžda godžių, klastingų, demoralizuotų savanaudžių, nematančių valstybės idėjos. Kur suprantama tik šantažo, melo ir grasinimų kalba, o įtaka ir poveikis – einamiausia prekė“, – teigė valstybės vadovė.

Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama vadinamoji koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byla, kurioje kaltinimai pateikti dviem partijoms ir verslo koncernui, keturiems buvusiems ir esamiems politikams, verslininkui.

Neseniai baigtas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamentinis tyrimas atskleidė neteisėtą verslo įtaką politiniams procesams ir sprendimų priėmėjams.

Kalbos vaizdo įrašas

Pagyrė žvalgybą ir teisėsaugą

Anot prezidentės, dabar visų sąžiningų žmonių atsakomybė yra Lietuvos išvadavimas nuo vietos grobikų.

„Atgrasymui ir apsivalymo kovai, sąžiningų žmonių valstybės pergalei prieš klastingą machinatorių Lietuvą reikalinga pilietinė gynyba ir kuo daugiau sąjungininkų“, – teigė ji.

Prezidentė pabrėžė, kad žvalgyba jau geba vidaus grėsmes vertinti taip pat rimtai kaip ir išorės.

„Ne tik įžvelgti, bet ir padėti jas šalinti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, šalies teisėsauga tampa vis savarankiškesnė ir stoja valstybės, o ne prekeivių įtakomis pusėn. Prezidentė sakė, kad duoda vaisių ir ilgametis įdirbis, sukurti teisiniai įrankiai kovoti su korupcija, naujai paskirti teisėsaugos institucijų vadovai.

„Fundamentaliems nacionalinio saugumo klausimams randasi ir vis daugiau politinės valios. Priešakines valstybės gynybos linijas papildo tiriamoji žurnalistika, vidiniai sąjūdžiai jau užgimsta mokyklose, ligoninėse, socialiniuose tinkluose“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Anot jos, nors kova su politine korupcija vyksta, pasikėsinimai į valstybę nesibaigia.

„Bendromis jėgomis jau perbridome vietinius Rubikonus, pažabojome gazprominius energijos vėjus, apsigynėme nuo „Rosatom“ įtakų, juodosios buhalterijos, bankinių sukčių. Užsidaro „paskolų dėžučių“ ir „dramblių pirkimo“ kontoros, įtartinų ryšių atsikrato Valstybinė mokesčių inspekcija. Tačiau atsiranda vis naujų prekeivių Lietuva, pasikėsinimai į valstybę nesibaigia, mėginimai užvaldyti šalį nesiliauja“, – teigė D. Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad tik teisinis ir pilietinis pasipriešinimas yra rimtas atsakas į neskaidrią politiką.

„Gyventi be užkulisinių įtakų reikės mokytis visiems. Pirmiausia – partijoms, nes tik laisvi politikai gali priimti laisvus sprendimus“, – sakė valstybės vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį Seime skaito devintą metinį pranešimą.

Konstitucija šalies vadovui numato pareigą parlamente perskaityti metinį pranešimą apie padėtį Lietuvoje, vidaus ir užsienio politiką.

D. Grybauskaitė prezidente buvo išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai penkerių metų kadencijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2018 06 12 14:05
Spausdinti