Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


MIGRANTAI
Prezidentas: matau nemenką pažangą, tačiau migrantų krizė dar nėra įveikta
BNS
BNS
G. Nausėda Mickūnuose.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis nemenką pažangą sprendžiant migrantų krizę, bet teigia, kad jos dar negalima laikyti įveikta.

„Susidėliokime labai aiškiai prioritetus – nacionalinis saugumas, sienų apsauga, vidinė rimtis šiandien yra svarbiausi klausimai, kuriuos mes privalome išspręsti, ir valstybė dės visas pastangas, kad jie būtų sprendžiami sėkmingai. Aš jau matau tikrai nemenką pažangą, padarytą šioje srityje“, – pirmadienį Mickūnuose Vilniaus rajone žurnalistams sakė G. Nausėda.

Vis dėlto jis taip pat pabrėžė, kad krizė dar nėra įveikta.

„Neabejoju, kad bus pastangų toliau komplikuoti padėtį, toliau pagaliuku maišyti tą košę, kuri jau buvo pradėta maišyti prieš keletą mėnesių, bet tam mes duosime atkirtį ir režimas turi gerai suprasti šitą“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Lietuva nori pasirūpinti šių žmonių teisėmis, tačiau siekia, jog pagalbos jie siektų civilizuotais būdais, pateikdami prašymus Lietuvos ambasadoje Minske arba pasienio punktuose.

„Jeigu kažkokie režimai galvoja, kad demokratijos yra silpnos, kad demokratijos negeba priimti operatyvių sprendimų, siūlyčiau jiems apie tai galvoti iš naujo. Demokratijos gali apsiginti, demokratijos gali priimti sprendimus ir tai demonstruoja ir, be jokios abejonės, demokratijos yra pranašesnės tuo, kad jos gali būti vieningos ir jos turi daug paramos, kurią šiandien jaučia iš visų pusių“, – teigė G. Nausėda.

Jis į Mickūnus atvyko padėkoti valstybės sieną saugantiems pareigūnams.

Kaip vėliau pranešė Prezidentūra, G. Nausėda padėkojo ir išreiškė palaikymą Lietuvos pareigūnams ir kariams, taip pat į šalį patruliuoti atvykusiems „Frontex“ pareigūnams.

„Jūsų nelengva tarnyba saugant valstybės sieną yra kritiškai svarbi atremiant hibridinę ataką prieš Lietuvą. Dėkoju Jums už profesionalumą ir pastangas saugant išorinę Europos Sąjungos sieną“, – pranešime cituojamas jis.

Prezidentas po susitikimo žurnalistams sakė kalbėjęs apie tai, jog tam, kad institucijos galėtų vykdyti savo pareigą tėvynei, valdžios institucijos turi įgyvendini savo pareigą pareigūnų atžvilgiu.

„Šiandien žmonės neskaičiuoja nei darbo valandų, nei energijos, nei laiko, atiduoda save tam, kad valstybės nacionaliniai interesai būtų apginti. Šiandien tai yra svarbiausias prioritetas. Mes norime, kad Lietuvos valstybės sienos būtų saugomos, kad mūsų reikalavimų būtų laikomasi ir tai mes sakome tiek nedraugiškiems režimams, kurie yra už sienos, tiek ir, žinoma, tiems žmonėms, nelegaliems migrantams, kurie atsidūrė ir tapo savotiškais instrumentais kitų žmonių, nelegalių verslininkų, rankose ir yra pasidarę savotišku gyvuoju taikiniu“, – Mickūnuose kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas susitiko su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Rustamu Liubajevu, Lietuvos kariuomenės vadu Valdemaru Rupšiu, policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla, viešojo saugumo tarnybos vadu Ričardu Pociumi, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriumi Sauliumi Greičiumi bei Lietuvos šaulių sąjungos vadu Albertu Dapkumi ir šių institucijų pareigūnais ir kariais.

Per susitikimą valstybės vadovas išreiškė pritarimą Krašto apsaugos ministerijos inicijuotoms teisėkūros iniciatyvoms, kuriomis siekiama sustiprinti sieną saugančių karių įgaliojimus – tai leistų sudaryti prielaidas dar efektyvesnei valstybės sienos apsaugai.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtų migrantų.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis. Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 09 13:50
Spausdinti