Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TAI PRALAIMĖJIMAS
Prezidentas apie I. Šimonytės sprendimą dėl ministrų: išeikite į gatvę ir paklauskite žmonių
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS foto
Gitanas Nausėda.

Briuselyje Rytų partnerystės viršūnių susitikime dalyvaujantis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda negailėjo kritikos Vyriausybei – tai ne pergalė, o pralaimėjimas.

„Aš nekalbėsiu apie tą mūsų pokalbio turinį. Taip, tai buvo atviras pokalbis apie situaciją“, – į IQ klausimą apie pirmadienio susitikimą su premjere Ingrida Šimonyte kalbėjo G. Nausėda.

Kartu jis pridūrė: „Vakarykštis premjerės sprendimas nemanau, kad yra pergalė, veikiau tai pralaimėjimas. Manau, kaip negali būti kolektyvinė atsakomybė už dviejų ministrų klaidas visai Vyriausybei ir kad atsistatydina visa Vyriausybė. Nemanau, kad toks sprendimas yra tinkamas. Lygiai taip pat negali būti ir kolektyvinės neatsakomybės – kai vienas dengia kitus ir susidaro aklos gynybos grupė. To negali būti, kuomet mes kalbame apie Vyriausybę.“

Pasak prezidento „liko ne tik ministrai, liko neatsakyti klausimai, kodėl skiriasi mūsų vertybinės nuostatos ir reali politika. Deja, real politik principą aš turiu pritaikyti ir šiame kontekste. Lieka neatsakyti klausimai dėl atskirų ministrų politinės atsakomybės.“

„Ir jei galvojama, kad paskubomis suradus tą iešmininką visų mundurai liks švarūs, išplauti – tai manau, kad tikrai taip nėra. Išeikite į gatvę ir paklauskite žmonių – jie jums atsakys tą patį“, – Briuselio žurnalistams kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas taip pat užsiminė apie valdančiųjų dviveidiškumą bei priminė konservatoriams laikus, kai šie buvo opozicijoje ir labai nuožmiai kritikavo tuometinę valdžią.

„Prisimenu kuomet valdančioji koalicija buvo opozicijoje ir kėlė gana aukštus standartus tuomet dirbusiems ministrams. Dabar tie standartai krito gana žemai. Klausimas: dėl to, kad jie yra taikomi sau, o ne kitiems, kaip tada?“, – retoriškai klausė G. Nausėda.

I. Šimonytė antradienį nusprendė netenkinti užsienio reikalų ir susisiekimo ministrų Gabrieliaus Landsbergio ir Mariaus Skuodžio prašymų atsistatydinti, kuriuos šie praėjusią savaitę pateikė dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei.

2021 12 15 17:23
Spausdinti