Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
Premjerė: Lietuva stengiasi užtikrinti migrantų žmogaus teises
BNS
Fotobankas
I. Šimonytė.

Lietuva, nepaisant įvestos nepaprastosios padėties pasienyje ir migrantų apgyvendinimo centuose, daro viską, kad žmogaus teisės būtų užtikrintos, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Galbūt kažkam atrodo, kad galimybė komunikuoti mobiliaisiais telefonais, susirašinėti per socialinius tinklus ir t.t. yra kažkoks žmogaus teisių ribojimas, tačiau tai tikrai neribos migrantų, jau esančių apgyvendinimo centruose, galimybių bendrauti su valstybės institucijomis“, – trečiadienį žurnalistams Kapčiamiesčio užkardoje sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, su nevyriausybinėmis organizacijomis, advokatais, ar kitais žmonėmis, su kuriais migrantams gali būti svarbu susitikti, jie galės bendrauti gyvai, atvykę į jų apgyvendinimo centrus.

„Aš manau, kad mes darome viską, kad žmogaus teisės būtų užtikrintos, bet reikia suprasti, kad šita situacija yra labai sudėtinga tuo požiūriu, kad čia tarsi nesakyčiau, kad konfliktuoja, bet vienoje vietoje susikerta du tarptautiniai įsipareigojimai. Vienas įsipareigojimas yra saugoti valstybės sieną, kuri taip pat yra ir rytinė Europos Sąjungos siena, įgyvendinti Šengeno sienų kodeksą. Kita vertus, užtikrinti ir žmogaus teises“, – kalbėjo ji.

Vyriausybės vadovė taip pat priminė, kad migrantai gali teisėtai patekti į Lietuvą, pateikiant prieglobsčio prašymus.

„Lietuva tikrai dar yra papildomai numačiusi galimybes pateikti prieglobsčio prašymus tose vietose, kurios iš principo yra saugios žmonėms, kurie dabar bando laužtis į valstybių teritoriją kartais“, – teigė premjerė.

„Tikrai kiekvienas atvejis yra išnagrinėjamas detaliai. Kartais kalbama, kad čia yra generalizavimas, kad mes kažkaip vienu matu matuojame visus žmones, bet reikia labai aiškiai suprasti, kad yra labai aiškios procedūros kiekvieno žmogaus situaciją individualiai įvertinti“, – pridūrė ji.

Trečiadienį pasienyje su Baltarusija, baiminantis naujo migrantų antplūdžio iš kaimyninės šalies, įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Ji taip pat įvesta ir migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

Į Lietuvą patekusiems ir šalyje apgyvendintiems migrantams bus ribojama teisė susirašinėti, kalbėtis telefonu ir t. t., išskyrus galimybę kreiptis į valstybės institucijas ir įstaigas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 10 12:03
Spausdinti