Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VALSTYBĖS SAUGUMO DEPARTAMENTAS
Po skandalo su G. Nausėdos aplinkos tikrinimu VSD įvyko „valymas“
BNS
Fotobankas
Dalia Grybauskaitė ir Darius Jauniškis.

Vykstant pertvarkai Valstybės saugumo departamente (VSD), darbą šiemet paliko kelios dešimtys žvalgybos pareigūnų, įskaitant darbuotoją, 2019 m. institucijoms pranešusį apie galimai neteisėtus veiksmus tikrinant prezidento Gitano Nausėdos aplinką, ketvirtadienį pranešė naujienų portalas Delfi.lt.

Darbo netekę VSD pareigūnai portalui teigė, kad reorganizaciją nutarta padaryti netrukus po to, kai pranešėjas suteikė informaciją tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui, o taip siekta atsikratyti žvalgybos institucijos vadovams nelojaliais asmenimis.

Anot portalo, dalis darbuotojų įgyvendinus reformą buvo atleisti, o dalis išėjo dar iki pertvarkos pabaigos. Tarp VSD palikusių darbuotojų buvo ir vadovaujančias pareigas užimančių asmenų.

Taip pat pareigas paliko pranešėjo statusą gavęs aukšto rango pareigūnas, 2019 m. kreipęsis į NSGK pirmininką Vytautą Baką dėl galimai neteisėtų VSD veiksmų. Delfi.lt nurodo, kad jis iš pareigų pasitraukė pats dar iki reformos pabaigos.

BNS primena, kad VSD direktorius Darius Jauniškis pernai liepos 1 d. viešai pranešė inicijuojantis žvalgybos tarnybos struktūros pertvarką.

Pernai kovą BNS paviešino pranešėjo statusą gavusio pareigūno NSGK vadovui ir kitoms institucijoms pateiktus duomenis, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 m. žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

VSD šiuos įtarimus neigė ir aiškino, jog veikė įstatymų nustatyta tvarka.

Atlikęs tyrimą dėl šio pranešimo, Seimo NSGK konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau pasiūlė keisti darbo tvarką ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 07 08 08:08
Spausdinti