Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARANTINAS
Patvirtinta: Vyriausybė leido didesnius susibūrimus, valanda pailgino barų darbo laiką
BNS
BNS
Karantinas Vilniuje.

Vyriausybė trečiadienį leido nuo kitos savaitės didesnius žmonių susubūrimus, valanda ilginamas kavinių darbo laikas. Taip pat leista laisviau veikti pirtims ir baseinams, savaitgaliais – prekybos centrams, dvigubinamas žiūrovų lauko renginiuose skaičius.

Išplėstos ir lengvatos turintiems galimybių pasą: jiems bus leista lankytis kavinių viduje, taip pat burtis į masinius renginius iki 2 tūkst. asmenų ir pan.

Vyriausybės patvirtintuose karantino nutarimuose nuo kitos savaitės numatytos šios naujovės:

Asmenų bendravimas. Atsisakyta iki šiol galiojusio daugiau nei vienos šeimos artimų kontaktų ribojimo – leista susitikti dviem šeimoms arba ne daugiau nei penkiems skirtingų namų ūkių asmenims uždarose erdvėse. Lauke leista būriuotis iki 10 asmenų – dvigubai daugiau nei iki šiol. Dabar vienos šeimos ir atskirų asmenų susitikimai leidžiami tik „socialinio burbulo“ principu. Nebebus ribojamas ir keleivių skaičius automobiliuose.

Kavinės ir barai. Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų darbo laikas ilgės valanda – iki 22 valandos, prie vieno staliuko galės sėdėti nebe du, o penki asmenys. Taip pat į vidų bus leidžiami visi turintieji COVID-19 imunitetą ar jaunesni nei 16 metų. Šie švelninimai ir toliau negalios naktiniams klubams. Teikti maitinimo paslaugas leista ir viešbučiuose.

Prekyba. Atsisakyta draudimo savaitgaliais veikti prekybos centrams bei paviljonams su dengtais stogais turgavietėse.

Paslaugos. Suvienodinti minimalaus ploto reikalavimai visoms paslaugų teikimo vietoms – visiems reikės užtikrinti 10 kv. metrų plotą vienam klientui.

Baseinai ir pirtys. Pirčių paslaugas leista teikti visose vietose ne daugiau nei dviem asmenims iš skirtingų namų ūkių (iki šiol buvo leista tik vienai šeimai). Jei pirtyje lankosi tik turintieji galimybių pasą, lankytojų skaičius nebus ribojamas. Baseinuose galės lankytis iki 50 asmenų, jei vienam jų užtikrinamas 20 kv. metrų plotas ir viename baseino takelyje yra ne daugiau kaip 5 asmenys. Baseinuose taip pat būtų neribojamas lankytojų su galimybių pasu skaičius.

Sporto klubai. Siūloma neriboti ploto vienam lankytojui sporto klubuose, kai juose lankosi tik turintys galimybių pasą. 

Asmeninės šventės. Asmeninėse šventėse viduje leidžiama dalyvauti dviem šeimoms arba ne daugiau nei penkiems asmenims iš skirtingų namų ūkių, lauke leidžiama švęsti dešimčiai asmenų. Turintiems vadinamąjį galimybių pasą, kaip ir numatyta anksčiau, bus galima švęsti grupėmis po 10 viduje, o lauke tokių švenčių dalyvių skaičius neberibojamas.

Renginiai. Renginiuose atvirose erdvėse leistas dukart didesnis žiūrovų skaičius, nei iki šiol – 300, uždarose erdvėse renginius toliau būtų leidžiama organizuoti su 150 žiūrovų, užpildant ne daugiau nei 30 proc. sėdimų vietų. Gyvūnų parodose leista užimti ne tik sėdimas vietas. Jei renginyje dalyvaus tik galimybių pasą turintys asmenys, būtų leidžiama iki 2000 dalyvių lauke – dėl žiūrovų skaičiaus vidaus renginiuose turint galimybių pasą Vyriausybė dar ketina tartis.

Švietimas. Profesinis ir aukštasis mokslas galės vykti ir kontaktiniu būdu atliekant studentų ir darbuotojų profilaktinius COVID-19 tyrimus. Leistos pamokos ar paskaitos su ne daugiau nei 10 moksleivių ar studentų, išlaikant bent 2 metrų atstumus. Jei patalpos didesnės ir įmanoma vienam asmeniui užtikrinti 10 kv. metrų plotą, užsiėmimuose galės dalyvauti 11–30 moksleivių ar studentų grupės.

Neformalusis ugdymas. Neformaliojo ugdymo užsiėmimus lauke leista rengti iki 25 vaikų grupėms, viduje užsiėmimuose galėtų dalyvauti iki 10 vaikų, jei vienam jų užtikrinamas 10 kv. metrų plotas. Tokios pat sąlygos taikomos suaugusiųjų neformaliajam švietimui. Vaikų stovyklose vienoje grupėje galės dalyvauti ne daugiau nei 15 vaikų, užtikrinant 5 kv. metrų ploto reikalavimą.

Galimybių pasas. Numatyta, kad visos nutarime apibrėžtos darbo, ūkinės veiklos ar kitos veiklos gali būti neribojamos arba ribojamos iš dalies turintiems galimybių pasą, t. y. persirgusiems COVID-19, pasiskiepijusiems, turintiems ne anksčiau nei prieš parą darytą COVID-19 neigiamą testą ir vaikams iki 16 metų. Siūloma numatyti darbdaviams galimybę patikrinti darbuotojų galimybių paso duomenis – iki šiol tokia galimybė buvo numatyta tik paslaugų teikėjams. Taip pat siekiama sudaryti sąlygas ir užsieniečiams pasinaudoti galimybių pasu.

Ekskursijos. Siūloma leisti ekskursijas tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse dalyvaujant iki 25 asmenų, vykdant jų išankstinę registraciją.  

Laidotuvės. Siūloma padidinti laidotuvėse ir laidotuvių apeigose galinčių dalyvauti asmenų skaičių iki 50.

Užsieniečiai. Siekiant skatinti atvykstamąjį turizmą, siūloma leisti atvykti į Lietuvos Respubliką visiems užsieniečiams, pilnai paskiepytiems „Jonson & Jonson“, „Pfizer“, „Moderna“ ar „AstraZeneca“ vakcinomis. Šis vienintelis čia paminėtas pakeitimas įsigalios nuo gegužės 31-osios. Tuo metu atvykstantiems iš Indijos dėl paplitusių COVID-19 atmainų galios griežtesni reikalavimai – net ir persirgusiems ar paskiepytiems asmenims teks atlikti koronaviruso testą.

Po kelių mėnesių griežto karantino Vyriausybė nuo balandžio 19-osios leido atidaryti visas parduotuves prekybos centruose, nuo gegužės 3-iosios – ir turgavietėse bei kitose viešose vietose, bet parduotuvės vis dar negali veikti savaitgaliais.

Nuo balandžio 22-osios leista 7-21 valandomis veikti lauko kavinėms, barams ir restoranams, kai prie vieno staliuko lauke sėdi ne daugiau nei du asmenys, išskyrus šeimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 19 15:12
Spausdinti