Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SIENŲ KONTROLĖ
Pasieniečiai per parą sulaikė dar 160 neteisėtų migrantų
BNS

Per praėjusią parą pasieniečiai sulaikė dar 160 neteisėtų migrantų, sekmadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Anot tarnybos pranešimo, trečią parą iš eilės nelegaliai į Lietuvą bandantys patekti užsieniečiai dažniausiai renkasi kelius per Druskininkų savivaldybės teritoriją.

Iš viso Druskininkų savivaldybės ribose sulaikyti 137 migrantai. Dar 23 pasienį peržengusius migrantus VSAT pareigūnai sulaikė Varėnos, Ignalinos, Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.

VSAT teigia incidentų ar pasipriešinimo pareigūnams praėjusią parą neužfiksavusi.

Anot tarnybos, nemaža dalis Druskininkų pasieniečių sulaikytų migrantų pasakoja panašias istorijas – esą jie studijavo Gardino aukštosiose mokyklose, o Baltarusija neseniai tokiems studentams įvedė naujus mokesčius. Jie neva buvo iškeldinti iš studentų bendrabučių, todėl turėjo palikti Baltarusiją. 

Migrantai pareigūnams taip pat dažnai pasakoja, kad Lietuvą, o ne Lenkiją, pasirinko todėl, kad Gardinas yra labai arti Lietuvos.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 1098 neteisėti migrantai – beveik 12,5 karto daugiau nei per visus 2020 metus.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų iš Baltarusijos srauto Vyriausybė valstybės mastu paskelbė ekstremaliąją situaciją.

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį teigė mananti, jog nelegalių migrantų antplūdis iš Baltarusijos yra kerštas už Europos Sąjungos bendrą poziciją dėl Minsko režimo susidorojimo su pilietine visuomene, represijų, civilinio orlaivio užgrobimo gegužę.

Savo ruožtu autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad šalis migrantų nestabdys, nes tam neturi nei lėšų, nei pajėgumų.

Pasienyje su Baltarusija pastarosiomis dienomis sulaikant rekordinius kiekius nelegalių migrantų, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sako, kad po ekstremalios situacijos paskelbimo šalyje migrantai yra išgabenami į savivaldybių patalpas.

Anot tarnybos atstovo Giedriaus Mišučio, Druskininkų užkarda, kurioje pastarosiomis dienomis sulaikoma didžioji dalis nelegaliai sieną kertančių asmenų, šeštadienio vakarą buvo ištuštėjusi.

„Vakar vakare Druskininkų užkarda buvo ištuštėjusi, užsieniečiai buvo išvežti į registracijos centrą, į Ignalinos rajoną ir į Alytaus rajoną, skyrė savivaldybės patalpas. Virš 100 migrantų pavyko išsklaidyti, taip pat Lazdijai yra suteikę patalpas“, – BNS sekmadienį sakė G. Mišutis.

Tačiau, anot jo, Druskininkų užkarda sekmadienio rytą buvo vėl užsipildžiusi, todėl su savivaldybėmis derinama, kur išvežti šiuo metu ten esančius migrantus.

„Kadangi (užkarda – BNS) vėl užsipildė, vėl yra virš 100, tai yra derinama juos toliau išvežti į kitas savivaldybes. Jie ten neturėtų būti ilgesnį laiką, nes ten nėra sąlygų, užkardos nėra tam pritaikytos“, – sakė VSAT atstovas.

Jo teigimu, dėl migrantų priėmimo kalbamasi su ne vieną pasienio savivaldybe ir migrantai per sekmadienį turėtų būti išgabenti. Tarp sieną kirtusių migrantų yra ir nelydimų nepilnamečių – juos apgyvendinti galima pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.

Anot G. Mišučio, paskelbus ekstremaliąją situaciją, savivaldybėms apgyvendinimo vietose buvo skirta apie tūkstantį komplektų – lovų, miego kilimėlių, miegmaičių, patalynės ir pagalvių.

„Iš valstybės rezervo gavome tūkstantį komplektų, kuriuos skyrėmė savivaldybėms apgyvendinimo vietose. Tie komplektai yra sudedamos lovos, miego kilimėliai, miegmaišiai, patalynė ir pagalvės. Su migrantais į savivaldybes kartu iškeliauja ir tie komplektai“, – teigė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 04 10:17
Spausdinti