Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


POLITINĖS PARTIJOS
Partijoms paskirstyta per 2,7 mln. eurų dotacijų
BNS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienio posėdyje partijoms paskirstė antrojo pusmečio dotacijas – 2,51 mln. eurų.

„Nuo pavasario skiriasi tai, kad viena partija yra likviduojama, tai „Tvarka ir teisingumas“. (...) Dėl to, kad viena partija yra likviduojama, asignavimus gaus aštuonios partijos pagal gautus balsus ir viena partija todėl, kad buvo įsteigta po Seimo rinkimų“, – VRK posėdyje sakė komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

„Čia yra paskutinis sprendimas pagal 2016 metų rinkimų rezultatus. Pavasarį bus pagal šių metų rinkimų rezultatus“, – pridūrė ji.

VRK duomenimis, vieno rinkėjo balso 2020 metų antro pusmečio finansinis koeficientas yra 0,6 euro.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gaus 733,9 tūkst. eurų dotaciją, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 650,6 tūkst. eurų dotaciją, Lietuvos socialdemokratų partija – 505,5 tūkst. eurų dotaciją.

Liberalų sąjūdžio dotacija sieks apie 280,3 tūkst. eurų, Darbo partijos – 203,7 tūkst. eurų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos – 164,4 tūkst. eurų.

Centro partija-Tautininkai gaus 123,1 tūkst. eurų, partija „Laisvė ir teisingumas“ – 89,5 tūkst. eurų. 

Šioms partijoms dotacijos paskirstytos pagal jų praėjusiuose Europos Parlamento, savivaldos ir Seimo rinkimuose gautų balsų skaičių. 

Taip pat dotaciją gaus Lietuvos socialdmeokratų darbo partija – 225,8 tūkst. eurų. „Socialdarbiečiams“ dotacija tenka pagal kitą įstatymo straipsnį.

Įstatymas numato, kad po Seimo rinkimų registruotai naujai politinei partijai, jei ji turi frakciją Seime, finansuoti skiriami valstybės biudžeto asignavimai.

Dotacijos apskaičiuotos dar pagal 2016 metų Seimo rinkimų rezultatus. Kaip BNS sakė VRK vadovė Laura Matjošaitytė, taip nurodė ginčą dėl rinkiminių metų antrojo pusmečio dotacijos sprendęs Konstitucinis Teismas.

Dotacijos pervedamos du kartus per metus – iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 05 09:48
Spausdinti