Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Pandemijos rezultatai: lietuviai baiminasi dėl savo finansų ir labiau tiki ES nei savo valdžia
Evaldas Labanauskas
Pixabay
Apklausoje dalyvavo 26 669 ES šalių gyventojai, tuo metu galiojo griežtas karantinas. Apklausa vykdyta šių metų kovo 16–balandžio 12 d.

Dauguma Lietuvos gyventojų jaučia nežinomybę ir baiminasi dėl savo finansinės ateities, tačiau išsiskiria savo pozityviu požiūriu į ES. Tai rodo ketvirtadienį ryte „Eurobarometro“ skelbiami naujausios europiečių apklausos apie pandemijos pasekmes rezultatai.

Apklausoje dalyvavo 26 669 ES šalių gyventojai, tuo metu galiojo griežtas karantinas. Apklausa vykdyta šių metų kovo 16–balandžio 12 d. „Nežinomybė“, – taip dauguma (51 proc.) Lietuvos gyventojų apibūdino savo būseną tuomet (tą patį atsakė 45 proc. visų ES piliečių). Vis dėlto antrasis žodis, kurį pasirinko būsenai apibūdinti tiek lietuviai, tiek kiti, buvo „viltis“ (37 proc.). 

51 proc. Lietuvos gyventojų (58 proc. ES gyventojų) mano, kad apribojimai atnešė daugiau naudos sveikatai nei žalos ekonomikai, o 49 proc. – priešingai. 36 proc. teigė, kad pandemija atsiliepė jų pajamoms ir 38 proc. galvoja, kad dar atsilieps (ES vidurkis atitinkamai – 31 proc. ir 26 proc.). 

Nenuostabu, kad paklausti, kam dabar ES turėtų skirti prioritetą, 29 proc. lietuvių atsakė, kad reikėtų paremti verslus ir įgalinti dirbančiuosius. 22 proc. ES gyventojų pritaria šiam prioritetui. Tiesa, tiek visų europiečių (39 proc.), tiek lietuvių (40 proc.) nuomone, pagrindinis prioritetas turi būti vakcinų prieinamumo užtikrinimas. Taip pat įdomu, kad 24 proc. lietuvių pasisako už griežtesnę ES išorinių sienų kontrolę (ES vidurkis – 16 proc.). 

Pasak Lietuvos gyventojų, Europos Parlamentas turėtų visų pirma imtis ekonomikos gaivinimo ir darbo vietų kūrimo temos, antra – kovos su skurdu ir socialine atskirtimi. Visos ES gyventojams šios temos yra antroje ir trečioje vietoje, o pirmoje – visuomenės sveikata. 

Kartu lietuviai, kaip ir dauguma europiečių, nėra linkę per daug optimistiškai vertinti ateitį – 52 proc. mano, kad reikalai Lietuvoje klostosi neigiama kryptimi (ES vidurkis – 57 proc.). Tačiau teiginiui, kad reikalai visoje ES klostosi teisinga linkme, pritaria 61 proc. Lietuvių (ES vidurkis – tik 34 proc).

Galiausiai net 85 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad ES turėtų gauti daugiau galių spręsti tokias krizes kaip koronaviruso pandemija (ES vidurkis –74 proc.).

Dar vienas išskirtinumas, kad lietuviai jaučiasi labiau informuoti apie ES veiksmus kovojant su pandemija nei visi europiečiai. Be to, net 68 proc. yra patenkinti šiais veiksmais, o ES vidurkis – 48 proc. Galiausiai net 85 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad ES turėtų gauti daugiau galių spręsti tokias krizes kaip koronaviruso pandemija (ES vidurkis – 74 proc.).

2021 06 03 09:56
Spausdinti