Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
Pandemijai valdyti ir medikų algoms kelti kitąmet numatyta skirti per 300 mln. eurų
BNS
Fotobankas

Koronaviruso pandemijai valdyti kitiems metams numatyta per 300 mln. eurų Vyriausybės rezerve, taip pat ketinama nuo sausio 6 proc. kelti atlyginimus medikams.

Tai pristatydami 2022 metų biudžetų projektus pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė finansų ministrė Gintarė Skaistė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Papildomos lėšos dėl COVID-19

Finansų ministrė G. Skaistė informavo, kad COVID-19 pandemijos suvaldymui Vyriausybės rezerve yra numatyta 304,2 mln. eurų.

„Tai yra skirta vakcinoms, vakcinavimui, medikų, kurie dirba tiesiogiai su COVID-19, darbo užmokesčio priedams, testavimui ir panašiems dalykams, ir bus panaudota pagal faktą“, – sakė finansų ministrė.

Sveikatos apsaugos ministras tvirtino, kad „tiek šiems metams, tiek kitiems metams Vyriausybė yra pilnai numačiusi visus išteklius tieks testams, tiek vakcinoms, tiek COVID-19 priedams“.

Jis teigė besitikintis, kad numatytos 304 mln. eurų sumos pakaks.

„Šita suma yra numatyta iš tam tikros patirties, mes dar šių metų neužbaigėme, dar visi galai nesuvesti, jau žinome, kokie sunkūs šie metai, bet panašu, kad tos sumos tikrai turėtų užtekti, o gal ir atvirkščiai, mes tą pandemiją įveiksime ir nebus tiek daug išbandymų“, – apie lėšas kitų metų rezerve sakė A. Dulkys.

PSDF augs 8 procentais

A. Dulkys taip pat pranešė, kad kitąmet Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) augs 8 procentais, apie 300 mln. eurų papildomai, ir tai leis nuo sausio kelti atlyginimus medikams.

Siūloma, kad PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos kitąmet siektų beveik 2,8 mlrd. eurų.

„Turime PSDF bendrą 8 proc. pajamų augimą, iš viso turime papildomus apie 300 mln. eurų, kitais metais bus galima finansuoti viską, kas buvo finansuojama tokia pačia apimtimi, kaip ir anksčiau, ir dar papildomai bus skiriama tokiems pagrindiniams dalykams – pirmą kartą šio biudžeto istorijoje visiems medikams atlyginimai bus keliami ir lėšos skiriamos jau nuo sausio 1 dienos“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, medikų atlyginimams kelti numatyta papildomi 76 mln. eurų, vidutiniškai kiekvieno mediko atlyginimas padidės apie 6 proc., taip pat apie 14 proc. augs mažiausiai uždirbančių medicinos darbuotojų algos.

„Dėl mažiausiai apmokamų darbuotojų minimalaus mėnesinio atlygio kilimo iki 730 eurų, mažiausiai uždirbančių medicinos darbuotojų atlyginimai kitais metais vidutiniškai kils apie 14 proc., tam yra numatyta apie 35 mln. eurų“, – informavo A. Dulkys.

Kitų metų valstybės ir PSDF biudžetus dar tvirtins Vyriausybė, vėliau juos turėtų priimti Seimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 11 12:51
Spausdinti