Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Nobelio taikos premija – branduolinių ginklų uždraudimo kampanijai
BNS
(„Reuters“ nuotr.).

Šių metų Nobelio taikos premija paskirta Tarptautinei branduolinių ginklų uždraudimo kampanijai (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN), penktadienį paskelbė Norvegijos Nobelio komitetas.

Ši Ženevoje įsikūrusi nevyriausybinių organizacijų asociacija buvo pagerbta „už savo darbą atkreipti dėmesį į bet kokio branduolinių ginklų panaudojimo katastrofinius humanitarinius padarinius ir už savo novatoriškas pastangas pasiekti sutartimi pagrįstą tokių ginklų uždraudimą“, - sakė komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen. Dešimtmetį už pasaulį be atominių ginklų kovojanti ICAN buvo pagerbta prestižiniu apdovanojimu tuo metu, kai pasaulyje didėja nerimas dėl Šiaurės Korėjos ir Irano branduolinių ambicijų. Pasaulio branduolinės galybės privalo pradėti „rimtas derybas“, kad būtų pasiektas branduolinis nusiginklavimas, pabrėžė komitetas.
Dešimtmetį už pasaulį be atominių ginklų kovojanti ICAN buvo pagerbta prestižiniu apdovanojimu tuo metu, kai pasaulyje didėja nerimas dėl Šiaurės Korėjos ir Irano branduolinių ambicijų.
„Šių metų Taikos premija taip pat yra raginimas šioms valstybėms pradėti rimtas derybas, kad būtų palaipsniui, subalansuotai ir rūpestingai prižiūrint pasaulyje būtų eliminuoti beveik 15 tūkst. branduolinių ginklų“, - sakė B.Reiss-Andersen. Per ceremoniją Osle gruodžio 10 dieną organizacijos atstovams bus įteiktas auksinis medalis ir diplomas; ICAN taip pat gaus 9 mln. Švedijos kronų (940 500 eurų) piniginį prizą. Praeitų metų Nobelio premiją laimėjo Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas už pastangas nutraukti jau pusę šimtmečio jo šalį krėtusį konfliktą su marksistų partizanų grupuote FARC ir kitais sukilėliais. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 10 06 15:40
Spausdinti