Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Netrukus prasidės daug ažiotažo keliantis D. Trumpo ir V. Putino susitikimas
BNS
(Reuters nuotr.).

Vienas didžiausių įtempto Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo įvykių – Rusijos ir JAV prezidentų susitikimas. D. Trumpas ir V. Putinas jau paspaudė vienas kitam rankas ir netrukus susitiks privataus pokalbio.

Prie budriai saugomos susitikimo vietos Vokietijos šiauriniame Hamburgo uostamiestyje, kur renkasi didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiai, penktadienį įsiplieskė naujų susirėmimų. Ankstesnę dieną vykusiose demonstracijose taip pat prasiveržė smurtas ir buvo sužeisti dešimtys policininkų. Tačiau atžaraus būdo nekilnojamojo turto magnato ir šaltakraujiško buvusio sovietinės KGB agento dvišalis susitikimas tikriausiai bus išnarstytas po kaulelį, ieškant bet kokių santykių pagerėjimo arba nesantaikos ženklų. Pasak analitikų, D.Trumpo ir V.Putino susitikimas bus itin svarbus, nes per jį tikriausiai bus aptarti opiausi klausimai, pradedant Šiaurės Korėjos krize, konfliktais Sirijoje ir Ukrainoje, baigiant JAV ir Rusijos ginkluotės mažinimo sutartimis bei pasauline prekybą. „Trumpo elgesys tarsi pramoginių imtynių dalyvio – rėžiantis akį, pompastiškas ir impulsyvus, o Putinas išnaudoja dziudo drausmę ir psichinę tvirtybę, kai pagrindinis metodas – stengtis išmurti oponentą iš pusiausvyros ir išnaudoti jo silpnąsias vietas“, – pažymėjo Vokietijos Marshallo fondo analitikas Derekas Cholletas. „Nuo to, kaip šie sąveikaus šie kontrastingi mačizmo stiliai ... tikriausiai priklausys jų santykių pobūdis“, – pridūrė jis. D.Trumpas ir V.Putinas susitiks turbūt paties neramiausio per daugelį metų G-20 aukščiausio lygio susitikimo kuluaruose. Baltųjų rūmų šeimininko šūkis „Pirmiausiai – Amerika“ prekybos reikaluose ir kovos su klimato pokyčiais svarbos nuvertinimas yra didelis iššūkis jo santykiuose su senais JAV sąjungininkais, ypač Europoje. Pasirinktas D.Trumpo ir V.Putino susitikimo laikas – praėjus 15 minučių nuo G-20 lyderių popietinės sesijos klimato kaitos klausimais pradžios – taip pat laikomas ženklu, kad JAV lyderis ignoruoja šią temą. Be to, įtampą didina jo aštrūs pareiškimai apie Šiaurės Korėjos atliktą naujausią balistinės raketos bandymą, nors tiek Rusija, tiek Kinija pasisako už santūrią reakciją.

Užbaigti destabilizuojančius veiksmus

Per pernai vykusią prezidento rinkimų kampaniją D.Trumpas reiškė viltis, kad bus įmanoma atkurti ryšius su V.Putinu, smarkiai pašlijusius vadovaujant ankstesniam JAV lyderiui Barackui Obamai. Tačiau Maskvą daugelis kaltina kišimusi į Amerikos rinkimus, siekiant padėti D.Trumpui užimti Baltuosius rūmus. Dėl to D.Trumpas patiria didelį spaudimą namuose ir iš JAV sąjungininkų tęsti nenuolaidžiavimo Maskvai kursą. Ketvirtadienį Varšuvoje sakydamas svarbią kalbą D.Trumpas paleido retą kritikos salvę Maskvos adresu, bet V.Putino konkrečiai nepaminėjo. „Raginame Rusiją baigti savo destabilizuojančius veiksmus Ukrainoje ir kitur, taip pat savo palaikymą priešiškiems režimams, įskaitant Sirijos ir Irano. Vietoje to siūlome prisidėti prie atsakingų valstybių bendrijos mūsų kovoje prieš bendrus priešus ir ginti pačią civilizaciją“, – jis pareiškė apie 10 tūkst. klausytojų akivaizdoje. Prezidentas pripažino, kad Maskva „galbūt“ mėgino paveikti pernykščius rinkimus, atvedusius jį į valdžią, bet taip pat sakė, kad kiti veikėjai irgi gali būti įsitraukę, ir kaltino B.Obamą nesiėmus veiksmų.

Be profesionalų prie derybų stalo?

Vienas šaltinis Baltuosiuose rūmuose patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad D.Trumpo ir V.Putino susitikime iš amerikiečių dalyvaus tik valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir vertėjas. Tokia neįprastai maža derybų komanda ekspertams kelia susirūpinimą. „Nei Tillersonas, nei Trumpas nėra užsienio politikos ekspertai. Tai viena priežasčių, kodėl jiems reikia profesionalų, kad jie dalyvautų susitikime su Putinu“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Brookingso instituto analitikas Thomas Wrightas. Buvęs JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas taip pat sakė esantis susirūpinęs, kad D.Trampo nacionalinio saugumo patarėjas H.R.McMasteris ir jo komanda, laikomi svarbiais Baltųjų rūmų tarpininkais, yra atriboti nuo šių derybų. „Putinui patinka maži susitikimai. Tai reiškia, kad BR (Baltieji rūmai) leidžia Kremliui diktuoti šio susitikimo sąlygas. Mažų mažiausiai ten taip pat turėtų būti HR “, – tviteryje rašė M.McFaulas.

„Labai blogas elgesys“

D.Trumpui pirmąjį dalyvavimą G-20 aukščiausio lygio susitikime taip pat temdo anksčiau šią savaitę Šiaurės Korėjos įvykdytas sėkmingas tarpžemyninės balistinės raketos bandymas. Pirmąkart viešai komentuodamas šį bandymą D.Trumpas Varšuvoje pareiškė, kad Pchenjano žvanginimas ginklais turi sulaukti „pasekmių“, ir perspėjo svarstantis „griežtą“ atsaką į šį „labai, labai blogą elgesį“. Ne kartą raginęs Pekiną didinti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai D.Trumpas per G-20 susitikimą taip pat surengs derybas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Prognozuojama, kad šis pokalbis gali būti įtemptas. Be painių diplomatinių viražų JAV lyderio taip pat laukia sunkios derybos pagrindinėse G-20 susitikimo sesijose, kur formuojasi vieningas frontas prieš jo atsainų požiūrį į pasaulio klimato šiltėjimą. D.Trumpas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos pasitrauks iš 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties, bet Vokietijos kanclerė Angela Merkel, G-20 forumo šeimininkė, pabrėžė, jog „daug, daug kitų šalių nori toliau ją įgyvendinti“. „Nedangstysime prieštaravimų, veikiau vadinsime nesutarimus nesutarimais“, – perspėjo ji. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 07 18:01
Spausdinti