Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Nelygybės nuosprendis: atšauks vien karas, revoliucija ar maras?
The Economist
(Scanpix nuotr.).

Augančios nelygybės amžiuje Walteris Scheidelis tiki radęs atsakymą, kaip ją įveiks. Knygoje „Didysis lygintojas“ (The Great Leveler) Stanfordo universiteto profesorius tvirtina, kad per visą istoriją ekonominę nelygybę ištaisydavo tik vienas iš „Keturių sulyginimo raitelių“: karas, revoliucija, valstybės griūtis arba maras.

Ar tai reiškia, kad liberalios demokratijos yra pasmerktos tam pačiam modeliui, kuris numato, kad paauksuotą amžių turi keisti visuomenės nuosmukis? O galbūt jos gali įstatymų keliu išeiti iš grėsmingo brutalios nelygybės ir potencialaus smurto ciklo?

„Tam, kad įvyktų ryškesnis sulyginimas, turi būti sukrėsta įsitvirtinusi tvarka, – teigia W. Scheidelis. – Kuo didesnį šoką patiria sistema, tuo lengviau pasidaro sumažinti viršūnių privilegijas.“

Tačiau niekas nėra neišvengiama, todėl profesorius ragina visuomenę „kūrybingiau“ konstruoti politines priemones ir jas įgyvendinti. „The Economist“, įgyvendindamas iniciatyvą „Open Future“, paprašė M. Scheidelio atsakyti į penkis klausimus. Žemiau galite rasti ir knygos ištrauką.

2018 09 19 19:35
Spausdinti