Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Naujojo ES biudžeto projekte Ignalinos AE uždarymui bus skirta 552 mln. eurų, Lietuva nori daugiau
BNS
Scanpix nuotr.

Europos Komisija trečiadienį pristatė planus dėl didesnio Europos Sąjungos (ES) 2021–2027 metų laikotarpio biudžeto, kuris sudarys 1,279 trln. eurų.

Komisijos pranešime paaiškinama, kad 1,279 mlrd. eurų sumą sudaro įsipareigojimai skaičiuojant dabartinėmis kainomis ir atsižvelgiant į infliaciją. Skaičiuojant 2018 metų kainomis, įsipareigojimų suma sudaro 1,135 mlrd. eurų.

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris pasiūlymus pavadino „pagrįstais ir atsakingais“, tačiau keletas šalių nebus linkusios pritarti idėjai išleisti daugiau pinigų.

Prieštaravimų sukels ir pasiūlymas mažinti finansavimą šalims, kurios nepaiso teisinės valstybės principų. Idėja, kad Sąjunga, proporcingai atsižvelgdama į teisinės valstybės principų nesilaikymo pobūdį, sunkumą ir mastą, galėtų „laikinai neleisti gauti ES finansavimo, jį sumažinti arba apriboti“, turėtų ypač papiktinti Lenkiją ir Vengriją, kurios abi yra sulaukusios griežtos Briuselio kritikos dėl demokratinių laisvių varžymo.

„Siūlome naują mechanizmą, kuris leis biudžetą apsaugoti nuo rizikos, kylančios dėl teisinės valstybės principų pažeidimų“, – pareiškė J. C. Junckeris Europos Parlamente.

2019 metais iš bloko pasitraukus Didžiajai Britanija, ES neteks vienos didžiausių grynųjų mokėtojų į savo biudžetą, kuriame, pasak Komisijos pirmininko, atsiras 15 mlrd. eurų spraga, tačiau ES taip pat nori daugiau pinigų plataus užmojo projektams, kuriuos įgyvendinant bus siekiama suvienyti likusias 27 valstybes nares.

Už biudžetą atsakingas Komisijos narys Guentheris Oettingeris pareiškė, jog pagal planus valstybės narės biudžetui skirtų 1,114 proc. jų metinio bendrojo vidaus produkto (BVP) atitinkančią sumą. Dabartiniame 2014–2020 metų biudžete, kurio vertė siekia 1 trln. eurų, ši dalis sudaro 1 procentą.

Pusė milijardo – Ignalinos atominei elektrinei

2021 - 2027 metais Europos Komisija Ignalinos atominės elektrinės uždarymui siūlo skirti 552 mln. eurų einamosiomis kainomis.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė elektros energijos gamybą visiškai nutraukė 2009-ųjų pabaigoje. Eksploatavimo nutraukimo darbai gali trukti dar kelis dešimtmečius.

Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog tai yra pagrindas deryboms. Jis viliasi, kad Lietuva gaus didesnį finansavimą nebeveikiančiai jėgainei.

„Lietuvos tikslas buvo ir po 2020 metų užsitikrinti atskirą finansinį instrumentą IAE eksploatacijos nutraukimui, kuris garantuotų tęstinį ir nenutrūkstamą šio projekto finansavimą. Mums tai pavyko pasiekti, o dabar laukia intensyvios derybos dėl finansinės paramos dydžio. EK pateiktas siūlymas yra ilgo kelio pradžia, tačiau tai suteikia tvirtą ir gerą startinę poziciją deryboms dėl tolesnio IAE uždarymo finansavimo su ES valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu“, – pranešime spaudai sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, pradėjus derybas dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos, EK pirminis siūlymas buvo Ignalinos AE uždarymui skirti tik 229 mln. eurų. Tuomet Lietuva prašė 770 mln. eurų, o po intensyvių derybų 2014–2020 metais tam buvo skirta 450 mln. eurų.

Finansų viceministrė Miglė Tuskienė BNS taip pat sakė, jog Lietuva sieks didesnės paramos Ignalinos AE uždarymui.

„Komisijos pasiūlymas yra pradžia deryboms, bet tai didžiulės apimties ir beprecedentis projektas, kuriam tikrai reikia tęstinės Europos Sąjungos paramos. Teiksime detalius aiškinimus derybų metu ir pagrįsime savo pateiktus skaičius“, – BNS teigė M. Tuskienė.

2021–2027 metais Lietuva Ignalinos AE uždarymui prašė ES skirti apie 780 mln. eurų. Skaičiuojama, kad iki 2038-ųjų jėgainės uždarymui dar reikės 1,3 mlrd. eurų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės. Vyriausybė pernai priėmė sprendimą, kad Lietuva išlaikys tokį jo lygį iki 2038 metų, kai numatoma galutinai uždaryti jėgainę.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 05 02 20:00
Spausdinti