Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NATO
NATO viršūnių susitikimas Vilniuje – jau 2023 m.? Tokio renginio Lietuva dar nebuvo mačiusi
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas

JAV prezidentas, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir dar 25 NATO šalių vadovai gali apsilankyti Vilniuje. Labai didelė tikimybė, kad 2023 m. NATO viršūnių susitikimas įvyks Lietuvos sostinėje.

Kol šiuo metu aplink NATO būstinę Briuselyje vyksta intensyvūs pasiruošimo darbai birželio 14-ąją įvyksiančiam Aljanso viršūnių susitikimui (statomas tarsi naujas miestelis), diplomatai pačioje būstinėje tariasi ir diskutuoja dėl sprendimų, kuriuos patvirtins lyderiai. NATO 2030 reformos – svarbiausia tema, tačiau kartu bandoma sutarti ir dėl Lietuvai bei mūsų šalies prestižui ypač svarbaus sprendimo – 2023 m. surengti NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

„Beveik sutarta, bet dar ne iki galo, – IQ teigė Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis. – Mes tikimės, kad bus patvirtinta (per birželio NATO viršūnių susitikimą Briuselyje – red. past.). Kol nėra komunikate, tol nesakome, kad viskas baigta.“

Pasak ambasadoriaus, dar yra tikimybė, kad NATO lyderių komunikate tekstas gali būti „išplautas“ arba įsipareigojimas ne visai aiškus iki galo. Planuojama, kad kitais metais Aljanso šalių vadovai susirinks Ispanijoje, Madride. Šis susitikimas turėtų būti savotiškas atsisveikinimas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, nes jis esą neplanuoja siekti trečiosios kadencijos. J. Stoltenbergas Aljansui vadovauja nuo 2014 m.

„Mintis yra tokia: 2022 m. – Madridas, 2023 m. – Vilnius, ir kol kas pozityviai viskas vyksta, bet sunku pasakyti, nes kai kurios šalys gali turėti tam tikrų rezervacijų – ne konkrečiai dėl Vilniaus, bet gal esą nereikėtų įsipareigoti taip iš anksto; gal kai kurios šalys tikisi, kad jų teritorijoje vyks“, – atsargiai kalbėjo D. Matulionis.

Vis dėlto tikimybė, kad NATO lyderiai rinksis Lietuvos sostinėje, yra labai didelė. „Yra šiek tiek bandymų stabdyti šį sprendimą, kuris, duočiau jau 90 proc., bus“, – pridūrė diplomatas.

Jo teigimu, nors tai bus ypač didelis renginys, Lietuva turėtų susidoroti su šiuo iššūkiu, kaip tai prieš 15 metų padarė latviai. 2006 m. lapkričio pabaigoje Rygoje įvykęs NATO viršūnių susitikimas vadintas istoriniu, nes tai buvo pirmas toks buvusios Sovietų Sąjungos erdvėje, o Baltijos valstybės buvo tik prieš dvejus metus tapusios Aljanso narėmis. Tuomet jame dalyvavo 26 valstybių vadovai, tarp jų tuometinis JAV prezidentas George’as W. Bushas.

Dabar NATO sudaro 30 valstybių.

„Tai bus didžiausias visų laikų tarptautinis renginys Lietuvoje, nes jame dalyvaus 30 įtakingiausių Europos ir Amerikos valstybių vadovų“, – teigė D. Matulionis.

Išties 30 šalių vadovų su savo delegacijomis, į kurias turėtų įeiti ir jų kabineto nariai. Taip pat gali būti, kad bus pakviesti ir NATO partnerių atstovai. Vien žiniasklaidos narių, tikėtina, bus šimtai ar net daugiau nei tūkstantis.

Panašaus dydžio renginys Vilniuje įvyko 2013 m. lapkritį. Į ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Lietuvos sostinėje susirinko 34 šalių vadovai ir jų delegacijos. Tuomet į jį akredituota apie tūkstantį žurnalistų.

2021 05 10 17:08
Spausdinti