Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NATO remia Ukrainą ir pradeda diskusiją dėl narystės veiksmų plano suteikimo
BNS
(Pixabay nuotr.).

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį paskelbė, kad Kijevas pradeda diskusiją su NATO dėl narystės veiksmų plano suteikimo. NATO savo ruožtu patvirtino paramą separatistinio konflikto krečiamai šaliai.

„Mums atrodo būtina – ir šiandien tai aiškiai pareiškėme – pradėti diskusiją dėl narystės veiksmų plano suteikimo, ir mūsų pasiūlymai dėl diskusijos buvo su malonumu priimti“, – sakė P.Porošeka per bendrą su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu spaudos konferenciją Kijeve. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad šiuo metu Ukraina neatitinka stojimo į NATO kriterijų.
Pirmą kartą Ukrainoje kruopščiai parengtos gairės, ką ir kada daryti, kada Ukraina atitiks kriterijus, kada reformos bus įgyvendintos.
„Turime planą trejiems metams, iki 2020-ųjų. Tiksliai žinome, ką daryti. Pirmą kartą Ukrainoje kruopščiai parengtos gairės, ką ir kada daryti, kada Ukraina atitiks kriterijus, kada reformos bus įgyvendintos“, – pridūrė prezidentas.

Pažadėjo paramą

J.Stoltenbergas pažadėjo Aljanso paramą Ukrainai, krečiamai kruvino prorusiško separatistinio konflikto rytiniuose šalies regionuose. Nuo 2014 metų balandžio, kai Rusijos palaikomi separatistai pradėjo ginkluotus veiksmus prieš proeuropietišką Kijevo vyriausybę, šalyje žuvo jau daugiau nei 10 tūkst. žmonių. Ukraina ir Vakarai kaltina Maskvą remiant separatistus ginklais ir kariais, patenkančiais į Ukrainos teritoriją per vyriausybės nekontroliuojamą rytinę sieną, tačiau Rusija šiuos kaltinimus neigia.
Rusija tęsia savo agresyvius veiksmus prieš Ukrainą, bet NATO ir NATO sąjungininkės palaiko Ukrainą ir yra jūsų pusėje.
„Rusija tęsia savo agresyvius veiksmus prieš Ukrainą, bet NATO ir NATO sąjungininkės palaiko Ukrainą ir yra jūsų pusėje“, – J.Stoltenbergas sakė pradėdamas NATO ir Ukrainos komisijos posėdį Kijeve. Maskvos ir Vakarų santykiai smarkiai pašlijo, Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, ir dabar yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų. „Esame čia ir tam, kad pademonstruotumėme NATO solidarumą su Ukraina ir mūsų tvirtą paramą jūsų valstybės suverenumui bei teritoriniam vientisumui“, – sakė J.Stoltenbergas. „NATO sąjungininkės nepripažįsta ir nepripažins Rusijos neteisėtos ir neligitimios Krymo aneksijos“, – pabrėžė jis.

Užšaldytas konfliktas

Vakar savo pirmo vizito į Kijevą atvykęs JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas paragino Maskvą žengti „pirmą žingsnį“, siekiant sumažinti konfliktą Ukrainos rytuose. JAV ir Europos Sąjunga taiko Rusijai sankcijas, nors Maskva neigia remianti prorusiškus separatistus. Ukraina mano, kad įstojimas į NATO sustiprintų jos gynybines galias prieš buvusią sovietinių laikų šeimininkę Maskvą. Ukrainos parlamentas birželį pritarė šalies planams siekti narystės šiame 29 valstybių gynybiniame bloke. Parlamentas pritarė pataisoms, kuriose narystė NATO yra įvardijama kaip vienas iš šalies užsienio politikos prioritetų. Tačiau Kijevas dar turi pateikti oficialų prašymą, kad pradėtų ilgai užtruksiantį ir daug politinių pastangų pareikalausiantį stojimo procesą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 07 10 18:27
Spausdinti