Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Moldova nenori matyti Rusijos vicepremjero savo šalyje
BNS
(AP nuotr.).

Diplomatinis kivirčas dėl iš šalies išsiųstų JAV atstovų pastaruoju metu nebuvo vienintelis Rusijos užsienio politikos „pasiekimas“ – šalies politikai įsivėlė į naują konfliktą su Moldova.

Rusijos vicepremjero Dmitrijaus Rogozino lėktuvui, Kišiniovo prašymu, penktadienį nebuvo leista kirsti Rumunijos oro erdvės, kas politikui labai nepatiko. Moldova į griežtus jo pasisakymus sureagavo paskelbdama jį „persona non grata“ – uždraudė vicepremjerui įvažiuoti į šalį ar keliauti per jos teritoriją, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Moldovos vyriausybės šaltinis trečiadienį. Moldovos užsienio reikalų Europos integracijos ministerija išsikvietė Rusijos ambasadorių Kišiniove, Faritą Mukhametshin. „Rusijos diplomatui priminta apie D.Rogozino interviu, parodytą per Moldovoje uždraustą „Rossiya-24“ televizijos kanalą, kuriame D.Rogozinas kandžiai ir įžeidžiančiai kalba apie Moldovos gyventojus ir vadovybę, paveikdamas Moldovos valstybės įvaizdį tiek šalies viduje, tiek už jos ribų, – sakė šaltinis. – Dėl to, ambasadoriui pasakyta, kad Moldovos tarnybos D.Rogoziną skelbia „persona non grata“ šalies teritorijoje, uždrausdami jam į šalį įvažiuoti ir keliauti per jos teritoriją“.

Apeliavo į moldavų teises

Minėtame reportaže Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas dėl nutrūkusios savo kelionės į Kišiniovą ir Tiraspolį apkaltino Moldovos valdančiosios Demokratų partijos lyderį Vladą Plahotniuką. Jis taip pat pranešė, kad Rusijos politinei vadovybei bus pateikti siūlymai dėl atsakomųjų priemonių. „Jau dabar galiu pasakyti, jog turime žinių, kad už šią provokaciją atsakingas ponas V.Plahotniukas. Tai jis viską organizavo. Jo tikslas buvo supriešinti mus su Rumunija, todėl darė tai, kaip paprastai elgiasi verteivos – kitų rankomis“, – sakė D.Rogozinas interviu Moldovos televizijai NTV. Pasak jo, V.Plahotniukas pavedė šalies ministrui pirmininkui Pavelui Filipui paskambinti į Bukareštą. „Toks skambutis buvo, ir labai aukštu lygiu buvo priimtas sprendimas uždrausti lėktuvui įskristi į Rumunijos oro erdvę“, – aiškino vicepremjeras. Jis pridūrė, jog šiuo metu aiškinamasi, kas priėmė galutinį sprendimą. „Jie sulaukė, kol šis lėktuvas pakils, ir kai jis jau buvo ore, be kita ko, kirtęs ir Lenkijos bei Slovakijos oro erdvę, tik tada buvo paskelbtas draudimas. Tai yra, tai buvo padaryta sąmoningai, grubiai, paminant žmonių, skridusių tuo lėktuvu, teises. Dar kartą sakau, kad bėda ne dėl manęs – tai buvo chamiškas poelgis Moldovos piliečių, kurių lėktuve buvo dauguma, atžvilgiu“, – sakė D.Rogozinas. Kalbėdamas apie atsakomąsias priemones, vicepremjeras pažymėjo, kad siekiama nustatyti ir kitus asmenis, kurie dalyvavo priimant tą sprendimą. „Kai ši analizė bus baigta, mes parengsime Rusijos politinei vadovybei savo siūlymus dėl priemonių, kurių bus imtasi tų draugų atžvilgiu“, – sakė jis. D.Rogozinas taip pat pažymėjo, kad dėl nutrūkusių jo derybų su Moldovos prezidentu Igoriu Dodonu Kišiniovas prarado galimybę papildyti iždą dešimtimis milijonų JAV dolerių – juos esą būtų garantavę nauji Rusijos pasiūlymai, kuriuos Maskva ketino pateikti Kišiniovui. Pasak Rusijos vicepremjero, „griaunami visi susitarimai, kuriuos buvome sudarę su Moldovos vyriausybe“.

Grįžo į Minską

Incidentas įvyko liepos 28 dieną, kai Rumunija, paprašyta Moldovos, neleido į Kišiniovą skridusiam lėktuvui su Rusijos vicepremjeru D.Rogozinu ir grupe artistų kirsti Rumunijos erdvę, nes šiam politikui galioja su sankcijomis dėl Ukrainos konflikto susijęs draudimas vykti į Europos Sąjungos šalis. Keleivinis lėktuvas buvo priverstas apsisukti ir nutūpti Minske.
Rumunija, paprašyta Moldovos, neleido į Kišiniovą skridusiam lėktuvui su Rusijos vicepremjeru D.Rogozinu ir grupe artistų kirsti Rumunijos erdvę, nes šiam politikui galioja su sankcijomis dėl Ukrainos konflikto susijęs draudimas vykti į Europos Sąjungos šalis.
Praėjusią savaitę Moldovos valdžia pareiškė, kad D.Rogozino vizitas Kišiniove yra „nepageidautinas“, ir paprašė jo susilaikyti nuo dalyvavimo iškilmėse, skirtose 25-osioms taikos palaikymo operacijos separatistinėje Padniestrėje metinėms. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 02 19:14
Spausdinti