Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Misija – sustabdyti Donaldą
Simas Čelutka
Getty Images nuotr.

JAV politiką sukrėtęs Donaldo Trumpo iškilimas ir didžiulis Hillary Clinton nepopuliarumas verčia galvoti apie blogiausią scenarijų – D. Trumpo išrinkimą. Tai gali paplauti pačius JAV demokratijos pamatus. Tokiu atveju visos viltys bus dedamos į ilgametę šalies „stabdžių ir atsvarų“ sistemą.

Jeigu lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus laimės Respublikonų partijos kandidatas D. Trumpas, didžiausia Vakarų demokratinė valstybė gali patirti dar neregėtą politinį sukrėtimą. Impulsyviais, įvairias žmonių grupes ir individus žeidžiančiais pareiškimais garsėjantis verslininkas atrodo visiškai netinkamas ir nepasiruošęs užimti svarbiausią politinį postą šioje Žemėje. Akivaizdi žinių stoka, polinkis meluoti, nelogiški ir vienas kitam prieštaraujantys teiginiai, prastos reputacijos patarėjai ir neapykantą kurstanti retorika – visi šie aspektai gąsdina JAV politinę klasę ir verčia sukti galvą, kaip sustabdyti D. Trumpą, kol dar nevėlu. Daugeliui baisu pagalvoti apie netolimą perspektyvą, kad šio žmogaus rankose gali atsidurti „branduolinis lagaminas“.

*****susije*****

Pirmieji nacionaliniai televizijos debatai, kuriuose dalyvaus abu kandidatai į prezidentus, numatyti rugsėjo 26 d. Būtent kova šiame ringe gali nulemti, kuria linkme pakryps JAV rinkimų svarstyklės. Jei laimės Demokratų partijos kandidatė H. Clinton, visas pasaulis galės lengviau atsipūsti, tačiau visus nustebinusi D. Trumpo sėkmė Respublikonų partijos kandidato rinkimuose ir H. Clinton nepopuliarumas skatina rimtai svarstyti niūriausius scenarijus. Anot IQ kalbinto Niujorko universiteto teisės profesoriaus Richardo Epsteino, D. Trumpas kelia realų pavojų JAV konstitucinei sandarai ir jau vien jo išrinkimas būtų ženklas, kad šalies politinė sistema griūva. Neišvengiamai kyla klausimas, ar demokratinė JAV „stabdžių ir atsvarų“ sistema būtų pajėgi pasipriešinti kvailiausioms rinkimus laimėjusio D. Trumpo iniciatyvoms.

2016 10 01 14:47
Spausdinti