Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
Ministerija siūlo naujai nuo COVID-19 pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų išmoką
BNS
Fotobankas
Vakcinacijos centras „Litexpo“ parodų rūmuose Vilniuje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų vienkartinę išmoką.

SADM registravo tokį Išmokos pasiskiepijus vakcina nuo COVID-19 ligos įstatymo projektą.

Pagal jį, teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs asmuo, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t. y. trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vienkartinės išmokos dydis būtų 100 eurų.

Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Asmuo turėtų teisę gauti tik vieną išmoką.

Projektą ministerija teikia siekdama „finansinėmis priemonėmis skatinti 75 ir daugiau metų sukakusius asmenis įgyti ar palaikyti jau įgytą imunitetą nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinuojantis“.

M. Navickienė: išmoka už skiepą tikimasi žmones apsaugoti nuo mirties ir komplikacijų

Siūlymas mokėti vienkartinę išmoką už skiepą nuo COVID-19 senjorams nėra lengvas, tačiau tikimasi žmones apsaugoti nuo mirties ir komplikacijų, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Nesijaučiu nei labai džiaugsmingai, nei labai įkvėpta siūlydama priimti tokį sprendimą, tačiau jeigu tai padės išgelbėti daugiau gyvybių ir apsaugoti daugiau žmonių, jų artimųjų, tai tebūnie tai ta kaina, kurią valstybė sumokės“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

„Šitas sprendimas nėra lengvas ir džiaugsmingas man asmeniškai, bet tai yra kraštutinė priemonė paskatinti žmones ir jeigu tai yra pinigų klausimas, kurių pagalba mes galėsime išsaugoti daugiau gyvybių, tai tebūnie“, – teigė ji.

Jos teigimu, maždaug iš 270 tūkst. 75-erių ir vyresnių žmonių nepasiskiepiję yra apie 80 tūkst., o šioje amžiaus grupėje mirtys nuo koronaviruso yra dažniausios.

„Labiausiai akcentuojame, kad mirštamumo rodikliai yra didžiausi 75-erių ir vyresnių žmonių amžiaus grupėje. Jeigu žiūrint visas mirtis nuo COVID-19, tai sudaro apie du trečdalius visų mirčių“, – kalbėjo M. Navickienė.

Pasak ministrės, iš valstybės biudžeto siūlymo įgyvendinimui reikėtų 27 mln. eurų. Ji patikino, kad išmokos sulauks ir tie senjorai, kurie pasiskiepijo anksčiau.

„Tie žmonės, kurie pasiskiepijo ir priėmė sprendimą, kada jo labiausiai reikėjo, tikrai turės galimybę gauti išmoką pasiskiepiję palaikomąja trečiąja doze, dėl to šitas sprendimas ir buvo atidėliojamas, nes laukėme rekomendacijų dėl trečiosios dozės, kad pamatytumėm, kokios tos yra tikrosios rekomendacijos iš ekspertų“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Jos teigimu, Vyriausybė pasiūlymą apsvarstys trečiadienį, po to dėl jo bus sprendžiama Seime.

A. Dulkys: piniginės išmokos už skiepą – diskusinis elementas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad galima diskutuoti apie pinigines išmokas už skiepą nuo COVID-19, tačiau konkrečiai į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pasiūlymą dėl išmokų senjorams kol kas nėra įsigilinęs.

„Aš esu ne kartą pasisakęs, kad tai yra diskusinis elementas, bet dabar konkrečiai šitų projektų nesu matęs, tai nekomentuosiu“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Jo teigimu, svarbiausia, kad žmogus skiepytis apsispręstų pats.

„Įvairios priemonės turi savo ilgesnį ir trumpesnį poveikį. Iki šiol kad ir patys geriausi siūlymai veikdavo tik trumpą laiko tarpą ir ilgą laiko tarpą veikia tik tai, kad žmogus apsisprendžia savo viduje, savo sutarimu, nes turime suprasti, kad eina kalba ne tik apie pasiskiepijimą dabar, o apskritai apie mūsų požiūrį į sveikatą ir į skiepijimą“, – teigė A. Dulkys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 04 09:44
Spausdinti