Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NEDARBAS
M. Navickienė: du kartus atsisakius pasiūlymo dirbti, žmogus netektų bedarbio statuso
BNS
Fotobankas
M. Navickienė.

Valdžia ketina pertvarkyti užimtumo sistemą skatinant bedarbius susirasti darbą. Jei Vyriausybė ir Seimas pritars, darbo neturinčiam žmogui per pusmetį du kartus atsisakius pasiūlymo dirbti, jis netektų bedarbio statuso.

„Asmeniui bedarbio statusas būtų panaikinimas, jeigu žmogus be svarbių priežasčių antrą kartą per šešis mėnesius nuo pirmo tinkamo darbo pasiūlymo pateikimo dienos jo atsisakytų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Dabar Užimtumo tarnyboje registruoti bedarbiai kartais darbo ieško 10 metų ir ilgiau“, – pridūrė ministrė.

Pasak viceministro Vytauto Šilinsko, pirmą pusmetį žmogui bus siūlomas darbas, atitinkantis jo kvalifikaciją bei darbo patirtį, o nuo septinto mėnesio – bet koks darbas, atitinkantis jo sveikatos būklę.

„Kai sukanka šeši mėnesiai, atsiranda galimybė pritaikyti šią sankciją, tačiau tikrai mokytojui iškart nebus siūlomas valytojo darbas, labiau tai argumentas aktyvinti darbo paiešką“, – sakė viceministras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pabrėžia, kad bedarbio statuso netekęs žmogus bus draudžiamas sveikatos draudimu valstybės lėšomis.

26 proc. visų šiuo metu registruotų bedarbių (72 tūkst.) yra ilgalaikiai, iš kurių daugiau kaip 6 proc. (4,5 tūkst.) apskritai nėra dirbę, o virš 27 proc. (beveik 20 tūkst.) yra nedirbę ilgiau nei dvejus metus, teigia ministerija.

Ji inicijuoja atitinkamas Užimtumo ir kitų įstatymų pataisas. Jas ministerija derina su socialiniais partneriais ir ketina teikti Vyriausybei bei Seimui.

Oficialus nedarbas lapkričio pradžioje siekė 10,9 proc. – 0,4 punkto mažiau nei prieš mėnesį ir 4 punktais mažiau nei prieš metus, skelbia Užimtumo tarnyba.

Lapkričio 1 dieną buvo 189,8 tūkst. darbo neturinčių asmenų – 67 tūkst. (26,1 proc.) mažiau nei prieš metus ir 5,4 tūkst. (2,8 proc.) mažiau nei prieš mėnesį.

Per mėnesį įregistruota 23 tūkst. darbo ieškančių asmenų, kuriems suteiktas bedarbio statusas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 16 11:45
Spausdinti