Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
M. Chodorkovskis: keldamas pabėgėlių krizę A. Lukašenka daro paslaugą Kremliui
BNS
Scanpix
M. Chodorkovskis.

Rusijos opozicijos atstovas, Atviros Rusijos fondo vadovas Michailas Chodorkovskis sako, kad pabėgėlių krizę Lietuvoje sukėlęs Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka veikia nesavarankiškai, jis taip siekia padaryti paslaugą Kremliui.

„Esu įsitikinęs, kad pabėgėlių krizė yra tikslingai išprovokuota, siekiant padaryti politinę įtaką Lietuvai, Lietuvos valdžiai ir visuomenei. Manau, kad tai – ne tik logiška, bet tam esama ir pakankamai įrodymų. Ar Lukašenka veikia pats, aš asmeniškai tuo visiškai netikiu, ponas Lukašenka daro paslaugą Kremliui“, – per spaudos konferenciją netoli Trakų penktadienį sakė M. Chodorkovskis.

Jis į Lietuvą yra atvykęs dalyvauti kasmetiniame Vilniaus Rusijos forume.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad Minsko tyčiniams veiksmams „turima praktinių įrodymų“, o tyčia sukeltos nelegalios migracijos modelis galėjo būti pasiskolintas iš Rusijos, kai panašūs veiksmai vykdyti Norvegijos ir Suomijos pasienyje.

„Pabėgėliai atsidurdavo prie sienos ant dviračių, kai kuriais atvejais – net už poliarinio rato. Turbūt sudėtinga gauti tiek dviračių už poliarinio rato patiems pabėgėliams iš Sirijos ar iš Irako. Akivaizdu, kad tiems pabėgėliams turėjo kažkas padėti. Mes matome, kad Lukašenka, tiesiog pasiėmęs buvusį pavyzdį, jį ištobulino“, – teigė G. Landsbergis.

Jis pripažino, kad tiesioginių įrodymų, jog šiuose procesuose dalyvauja Rusija, nėra, bet, anot jo, Kremlius „bando pelnytis iš chaoso“, o vienas naujausių pavyzdžių gali būti krizė Afganistane.

„Klausimas, ar iš Afganistano migruojantys žmonės nepasiliks Rusijoje ir ar neatsitiks taip, kad Putinas, pasėjęs chaosą, gaus jį ir pjauti?“ – svarstė G. Landsbergis.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Rusijos siekis palaikyti santykius su Talibanu – žaidimas su ugnimi

Kremliaus siekis palaikyti santykius su valdžią Afganistane perėmusiu Talibanu yra žaidimas su ugnimi, sako M. Chodorkovskis.

„Iš bendro supratimo galiu pasakyti, kad toks sąjungininkas yra žaidimas su ugnimi“, – žurnalistams penktadienį sakė opozicionierius.

Jis taip pat pridūrė pakankamai gerai neišmanantis tarptautinių santykių, kad galėtų plačiau pakomentuoti šią situaciją.

Savo ruožtu Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antrino M. Chodorkovskiui, sakydamas, kad dar niekam nepavyko su Talibanu užmegzti tvarių santykių.

„Dar iki šiol nė viena vyriausybė, nė viena valdžia, nė viena imperija nerado būdo užmegzti tvarų ryšį su Afganistaną valdančiais nedemokratiškais žmonėmis. Ir visi jie nudegė“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pridūrė, kad pavojus gali grėsti ir kitoms šalims, kurios „įsitraukia į Afganistaną geopolitiškai“.

„Ta pati Kinija, kuri skuba pripažinti Talibano valdžią kaip žmonių pasirinkimą“, – teigė G. Landsbergis.

Rusija anksčiau šią savaitę pareiškė, kad Afganistane valdžią užgrobusio Talibano pateikti pirminiai patikinimai yra „teigiamas signalas“ ir kad Maskva palaiko „įtraukų“ politinį dialogą šioje šalyje. Savo ruožtu Pekinas teigė, kad Kinija yra pasirengusi palaikyti „draugiškus santykius“ su Talibanu.

Vis dėlto abi šalys pabrėžė, kad neskubės pripažinti Talibano vyriausybės – dėl to spręs, reaguodami į jos elgesį.

Savaitgalį Talibanas užėmė sostinę Kabulą ir šalies kontrolę perėmė į savo rankas, po dviejų dešimtmečių trukusių kovų JAV pajėgoms traukiantis iš Afganistano.

Užėmęs Kabulą Talibanas pradėjo viešųjų ryšių kampaniją ir pažadėjo žiniasklaidos laisvę bei amnestiją visiems savo oponentams. Tačiau viename konfidencialiame Jungtinių Tautų dokumente, kurį matė naujienų agentūra AFP, sakoma, kad talibai vis aktyviau ieško žmonių, dirbusių su JAV ir NATO pajėgomis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 20 15:04
Spausdinti