Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


M. Barnier apie „Brexit“ derybas: girdžiu laikrodžio tiksėjimą, o ne švilpimą
BNS
(Pixabay nuotr.).

Europos Sąjungos „Brexit“ vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier perspėjo Didžiąją Britaniją, kad deryboms dėl išstojimo iš bloko skirtas laikas bėga.

Šis priminimas nuskambėjo britų užsienio reikalų sekretoriuriui Borisui Johnsonui pareiškus, kad Bendrija gali „eiti švilpti“ dėl „skyrybų“ sąskaitos. „Aš negirdžiu jokio švilpimo, tik laikrodžio tiksėjimą“, – spaudos konferencijoje sakė prancūzas M.Barnier, kai jo buvo paklausta apie B.Johnsono komentarus dėl pinigų, kurių ES tikėtųsi iš Didžiosios Britanijos jai išstojant. M.Barnier paragino Britaniją prieš antrą oficialių „Brexit“ derybų su britų derybininku Davidu Davisu ratą, atsiųsti savo derybines pozicijas svarbiais klausimais. Jungtinės Karalystės ir ES derybininkų komandos antrąjį debatų ratą pradės ateinantį pirmadienį Briuselyje. M.Barnier pridūrė, jog Britanija turi pagaliau pripažinti, kad jai reikia apmokėti savo išstojimo sąskaitą. Pagal ES pareigūnų skaičiavimus, Jungtinė Karalystė turėtų sumokėti Bendrijai apie 100 mlrd. eurų. „Dėl atskiro finansinio susitarimo būtina, kad Jungtinė Karalystė pripažintų egzistavus finansinius įsipareigojimus. Jie tiesiog yra periodo, kai (Britanija) buvo ES narė, rezultatas“, – sakė jis.
Dėl atskiro finansinio susitarimo būtina, kad Jungtinė Karalystė pripažintų egzistavus finansinius įsipareigojimus.
Tik tada ES ir Britanija galėtų tartis dėl „metodologijos“, kaip ši sąskaita bus apskaičiuota. Per pirmą „Brexit“ derybų fazę daugiausia dėmesio bus skiriama „skyrybų“ klausimams: Britanijos pasitraukimo sąskaitai, Jungtinėje Karalystėje gyvenančių ES piliečių ir ES gyvenančių britų teisėms, taip pat Bendrijos sienos su Šiaurės Airija statusui. ES sako, kad tik padarius „pakankamą pažangą“ šiais klausimais bus pradėta tartis dėl būsimų santykių su Jugtine Karalyste, įskaitant galimą prekybos susitarimą. Tikimasi, kad tai įvyks vėliau šiais metais. Tačiau „skyrybų“ sąskaita kelia daug nesutarimų, ir pirmadienį sakydamas kalbą parlamente B.Johnsonas pareiškė, kad ji yra pernelyg didelė. „Sumos, kurias, kaip mačiau, jie siūlo išsireikalauti iš šios šalies, man atrodo grobikiškos, ir manau, kad „eikite švilpti“ čia būtų labai tinkamas išsireiškimas“, – sakė B.Johnsonas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 07 12 18:55
Spausdinti