Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ŠVIETIMAS
Lygtis su daug nežinomųjų: švietimo sistemos problemų deklaracijas reikia pakeisti veiksmais
Agnė Piepaliūtė
Fotobankas
Sistemai reikia ryškių pokyčių.

Beveik penktadalis (19,3 proc.) mokyklose dirbančių pedagogų yra vyresni nei 60 metų, tad jau dabar juntama mokytojų stoka netrukus taps kritinė. Šiuo metu Lietuvos mokyklose dirba 39 205 pedagogai. Didžiausią grupę sudaro 40–59 metų mokytojai – 60,4 proc., iki 40 metų – 20,3 proc.

Užimtumo tarnybos duomenimis, darbo rinkoje yra nemažai pedagogo išsilavinimą turinčių asmenų, tačiau tik maža dalis renkasi karjerą pagal specialybę. Lietuvoje ypač trūksta matematikos, fizikos, chemijos, biologijos, lietuvių kalbos specialistų. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė IQ žurnalui pripažino, kad šalyje nevyksta tokia sparti pedagogų kartų kaita, kokios reikėtų sklandžiam jų atsinaujinimui užtikrinti.

Kita vertus, kai kurių sričių mokytojų yra daugiau, nei reikia. Rugsėjo 6 d. Užimtumo tarnybos duomenimis, šalyje darbo ieškojo 2073, o laisvos darbo vietos buvo siūlomos 169 pedagogams. Dažniausiai darbo ieškojo pagrindinio ir vidurinio ugdymo specialistai – 1242, taip pat 267 ikimokyklinio ugdymo pedagogai, 210 socialinių pedagogų, 195 pradinio ugdymo pedagogai ir 43 specialiųjų poreikių pedagogai. Daugiausia laisvų darbo vietų registruota pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojams – 46, ikimokyklinio ugdymo pedagogams – 38, specialiųjų poreikių pedagogams – 42, socialiniams pedagogams – 18, pradinio ugdymo pedagogams – 16. Iš dalykininkų dažniausiai darbo ieškojo kūno kultūros mokytojai – 208, taip pat 166 muzikos mokytojai ir 153 anglų kalbos mokytojai. Anglų kalbos ir muzikos pedagogams siūlomos 7 laisvos darbo vietos, o lietuvių kalbos mokytojams – 6 laisvos darbo vietos. Tiesa, tai, kad pedagogas užsiregistravo Užimtumo tarnyboje, dar nereiškia, kad jis ieško darbo būtent pagal specialybę, o ir švietimo įstaigos mokytojų dairosi ne tik čia.

Sukasi kaip tik išmano

2021 11 10 06:45
Spausdinti