Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ES-KUBOS SUTARTIS
Lietuvos Vyriausybė gavo laišką iš JAV valstybės sekretoriaus
BNS
Scanpix
Mike Pompeo.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo penktadienį paragino Lietuvos Vyriausybę neratifikuoti Europos Sąjungos ir Kubos bendradarbiavimo susitarimo.

„Esame dėkingi Lietuvai, kad ji neratifikavo susitarimo, ir prašome toliau prieš jį balsuoti – tai jūsų palaikymo Kubos žmonėms simbolis“, – rašoma M. Pompeo laiške Lietuvos premjerui Sauliui Skverneliui.

Laiške, kurio kopiją gavo BNS, M. Pompeo teigia, kad Kubos režimas naudojasi susitarimu, „siekdamas pateisinti savo diktatoriškus, represinius veiksmus“. Lietuvos Vyriausybė patvirtino, kad toks laiškas gautas, tačiau turinio plačiau nekomentavo.

„Galiu patvirtint laiško gavimą. Premjeras su jo turiniu dar nėra susipažinęs“, – BNS penktadienį sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas. JAV ambasados Vilniuje komentaro BNS gauti kol kas nepavyko.

Kaltina pažeidimais

Lietuva yra vienintelė ES šalis, iki šiol neratifikavusi 2016 metais pasirašyto politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo. Seimo Užsienio reikalų komitetas vasarį pritarė jo ratifikavimui.

Tačiau M. Pompeo teigia, kad neratifikuodama sutarties Lietuva palaikytų „laisvės, demokratijos ir didesnės pagarbos žmogaus teisėms Kuboje viltį“. Jo teigimu, nuo 2017 metų lapkričio, kai sutartis pradėta laikinai taikyti, politinė padėtis ir žmogaus teisių sąlygos Kuboje dramatiškai pablogėjo.

M. Pompeo atkreipė dėmesį, kad pagal daugelį skaičiavimų Kuboje nepagrįstai kalinama daugiau kaip 100 politinių kalinių. „Galiausiai, Kubos vyriausybė toliau finansuoja ir remia pražūtingą Maduro diktatūrą, beviltiškai sugriovusią Venesuelos ekonomiką, baudžiamojo teisingumo sistemą ir visuomenės sanklodą“, – rašo M. Pompeo.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius yra sakęs, kad Lietuva nėra susitarimo entuziastė, bet neturėtų vienintelė jo stabdyti. Ministras taip pat teigė, kad ES įsitraukimas gali padėti sumažinti Rusijos ir Kinijos įtaką Kuboje. 

Opoziciniai konservatoriai griežtai prieštarauja ratifikavimui. Jie teigia, kad toks žingsnis tik pasitarnaus komunistiniam represiniam režimui. Jų teigimu, neratifikuodama sutarties Lietuva taip pat rodo solidarumą su JAV politikais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 06 13:05
Spausdinti