Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


TEORIJA
Lietuvos saugumas teigia, kad kelionės yra potenciali rizika būti užverbuotam
BNS
Fotobankas

Žvalgybos tarnybos antradienį perspėjo, kad nemokamų elektroninių vizų į Rusiją sistema didina rizikas Lietuvos saugumui, nes sudaro palankias sąlygas Maskvai verbuoti šnipus.

Pernai Rusija sudarė sąlygas Lietuvos ir kitų 52 valstybių piliečiams atvykti į Karaliaučiaus sritį ir Sankt Peterburgą bei Leningrado sritį, gavus nemokamas elektronines vizas.

Valstybės saugumo departamentas ir karinė žvalgyba kasmetėje ataskaitoje nurodė, kad šis sprendimas ne tik suteikia papildomų galimybių Lietuvos gyventojams keliauti po Rusiją, bet ir kelia riziką nacionaliniam saugumui.

„Vizų režimo supaprastinimas ir dėl to didėsiantis į Rusiją keliaujančių užsieniečių srautas yra itin palankios aplinkybės Rusijos žvalgybos tarnyboms“, – rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Kaip teigiama dokumente, informaciją apie į Rusiją atvykstančius užsieniečius Rusijos žvalgybos tarnybos gauna tuo pat metu, kai užsienietis pateikia vizos prašymą.

Žvalgybos teigimu, tarp atvykstančiųjų Rusijos žvalgybos tarnybos ieško asmenų, kurie gali turėti vertingos informacijos arba, tarnybų manymu, yra pažeidžiami.

Ataskaitoje rašoma, kad ypač daug dėmesio Rusijos žvalgybos tarnybos skiria į Rusiją vykstantiems buvusiems ir esamiems politikams, verslininkams, teisėsaugos pareigūnams, kariams, žurnalistams.

Į Rusiją vykstantiems Lietuvos piliečiams žvalgyba paskelbė rekomendaciją vengti keliauti vieniems, nepažeisti viešosios tvarkos, saikingai vartoti alkoholio, jei įmanoma, vengti kartu vežtis pagrindinius mobiliuosius ir kompiuterinius įrenginius, kritiškai vertinti naujas pažintis, gaunamus pasiūlymus ir prašymus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 04 08:29
Spausdinti