Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GYNYBA
Lietuvos investicijos į krašto gynybą atsiperka: JAV pratyboms atsiųs šimtus karių
BNS
Fotobankas
R. D. McCarthy sutikimo ceremonija Vilniuje.

Jungtinės Valstijos per artimiausius kelerius metus pratyboms atsiųs šimtus amerikiečių karių į Lietuvą, ketvirtadienį pranešė aukšto rango Pentagono atstovas.

Vilniuje apsilankęs Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų sekretorius Ryanas D. McCarthy pabrėžė, kad amerikiečių kariams atvykti prielaidas sudaro Lietuvos investicijos į krašto gynybą.

„Tęsime dislokavimus Lietuvoje, kur mūsų abiejų valstybių pajėgoms naudingos bendros operacijos“, – žurnalistams sakė R. McCarthy po susitikimo su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

„Tokio lygio bendradarbiavimas, pratybos, saugumas ir galiausiai stabilumas tapo įmanomas Lietuvai įsipareigojus investuoti daugiau kaip 2 proc. BVP į išlaidas gynybai ir savo karinių pajėgų modernizavimą“, – kalbėjo sekretorius.

Sekretoriaus teigimu, jau po kelių mėnesių į Lietuvą iš Lenkijos atvyks maždaug bataliono dydžio vienetas, 2022 metų pratyboms suplanuotas kuopos karių atvykimas į Lietuvą ir tiesiai iš Jungtinių Valstijų.

„Per artimiausius kelerius metus įvairūs pajėgumai bus dislokuoti Lietuvoje, kur jie treniruosis petys petin su puikiu sąjungininku“, – kalbėjo R. McCarthy.

Jis pabrėžė, kad JAV lieka tvirtai įsipareigojusi NATO sąjungininkams, o sąjungininkų darbas padeda „užtikrinti saugumą ir stabilumą Europoje“.

„Kartu ir toliau stiprinsime atgrasymą ir gynybą regione“, – kalbėjo sekretorius.

Lietuva nuolat siekia kuo didesnio JAV karinio buvimo Lietuvoje. Nuo pernai spalio iki šių metų birželio Lietuvoje buvo dislokuotas batalionas JAV karių su tankais „Abrams“.

Lietuva yra viena iš vos devynių NATO šalių, pasiekusi sutartą gynybos finansavimo rodiklį – 2 proc. bendrojo vidaus produkto. JAV prezidentas Donaldas Trumpas griežtai spaudžia Europos šalis pasiekti šį lygį.

Lietuvos valdžia taip pat atidžiai stebi JAV planus perkelti dalį karių iš Vokietijos į Lenkiją. R. McCarthy sakė, kad detales dėl karių perskirstymo Europoje JAV vyriausybė paskelbs artimiausiomis savaitėmis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 16 13:37
Spausdinti