Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IQ FORUMAS
Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas: „Matome šviesą tunelio gale“
IQ
IQ
Vitas Vasiliauskas.

„Gegužės mėnesį galime matyti šviesą tunelio gale, tačiau į metų pabaigą žiūrime atsargiai“, – taip Lietuvos ekonominės situacijos prognozę vertino Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, skaitęs pranešimą IQ ir Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų surengtame virtualiame forume „Kam krizė atneš sėkmę: regionams ar (ir) sostinei?“.

Europos Komisija (EK) ir Europos centrinis bankas (ECB) prognozuoja beveik 9 proc. susitraukimą. Krito gyventojų pasitikėjimas ir lūkesčiai dėl ateities, tačiau prognozuojama, kad 2021 m. situacija gerės.

Lietuvoje kovo ir balandžio mėnesiais vyko staigus, visas ekonomikos sritis apimantis susitraukimas. „Buvo įjungtas rankinis stabdis“, – palygino LB valdybos pirmininkas. Traukėsi darbo rinka, sustojus ekonomikai šlubavo mokesčių rinkimas, o viešųjų finansų deficitas šiais metais auga.

Situacija trapi. Reikia palaukti antrojo pusmečio, rudens, tada prognozės gali būti tvirtesnės

Tačiau gegužės mėnesį pagal „minkštuosius rodiklius“ galima įžvelgti atšilimą. „Jie leidžia matyti šviesą tunelio gale, – pastebėjo V. Vasiliauskas. – Minkštieji faktoriai – tai žmonių mobilumo, judėjimo aktyvumo indikatorius, elektros vartojimas, darbo rinka“. Visi šie rodikliai pamažu kyla aukštyn arba stabilizuojasi.

„Balandžio mėnesio pramonės ir prekybos sumažėjimai optimistiškesni, nei buvo prognozuota kovą. Antra vertus, kitoje svarstyklių pusėje – neapibrėžtumas ir nežinia, kaip bus kitose ekonomikose“. V. Vasiliauskas kaip pavyzdį paminėjo Kiniją – nors pirmasis ir pats blogiausias šalies ketvirtis jau praeityje, Pekinas dėl užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiaus padidėjimo vėl uždaromas. „Situacija trapi. Reikia palaukti antrojo pusmečio, rudens, tada prognozės gali būti tvirtesnės“, – įsitikinęs V. Vasiliauskas.

2020 06 29 05:28
Spausdinti