Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KORONAVIRUSAS
Lietuvoje nuo pirmadienio įvedamas karantinas
BNS
Needpix
Ženklas.

Vyriausybė šeštadienį nusprendė Lietuvoje nuo pirmadienio įvesti karantiną, siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą.

„Lietuvos Vyriausybė (...) nusprendžia paskelbti visoje Lietuvos Respublikoje karantiną“, – posėdyje paskelbė premjeras Saulius Skvernelis. Jis galios nuo kovo 16 d. iki kovo 30 d. 

Įvedus karantiną, į Lietuvą bus draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių, bus uždarytos dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių parduotuves. Draudimai neapims prekių judėjimo.

Medikai palaiko

Medikai palaiko griežtus apribojimus karantino metu kovojant su koronaviruso plitimu, sako Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

Jis teigia, kad koronavirusas yra didžiausia grėsmė Lietuvoje per pastaruosius trisdešimt metų, nuo 1991-ųjų sovietų karinės agresijos, kuri „gali nusinešti iki dviejų tūkstančių pacientų gyvybių“.

„Turime padaryti viską, kad užkirstumėme kelią žmonių praradimams. Todėl visi priimti Vyriausybėje sprendimai yra derinti su medikų bendruomene ir jos atstovais. Dalyvavome šiandien Vyriausybės posėdyje, išsakėme savo pastabas, ir tikiuosi, kad sprendimai bus įgyvendinti“, – žurnalistams sakė V. Kasiulevičius.

Anot jo, būtent medikai inicijavo kai kuriuos siūlymus, pavyzdžiui, maksimaliai riboti viešuosius gyventojų kontaktus, riboti apsilankymus kavinėse, parduotuvėse, turguose ir kituose objektuose, kur žmonių susiburia daug.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau patikino, kad maisto prekių parduotuvėms ir turgums ribojimų nebūtų, tik būtų keliami griežtesni higienos reikalavimai.

V. Kasiulevičius sako, kad medikai pritaria, jog veikti galėtų maisto prekių parduotuvės ir vaistinės bei pasisako už prekybos tinklų, laisvalaikio centrų ir kitokių pramogų zonų uždarymą „bent dviejų mėnesių laikotarpiu“. Jis sako, kad priemonės, taikomos karantino metu, gali būti keičiamos kas dvi savaites.

Medikas rekomenduoja piliečiams elgtis ramiai, pasirūpinti reikiamu maisto kiekiu, „bet ne metams į priekį“, nes kiekviena epidemija „turi savo pradžią ir pabaigą“.

„Geriausia yra turėti maisto atsargų iki dviejų savaičių laikotarpiui“, – pabrėžė jis.

Medikų atstovas tvirtino, kad Vyriausybės neformaliame pasitarime dėl karantino nebuvo kalbama apie medikams būtinų priemonių pristatymą nuo pirmadienio, tačiau sako gavęs patikinimą, kad tai bus daroma. Taip pat, anot jo, nebuvo kalbama apie medikų prašymą vykdyti papildomus tyrimus dėl koronaviruso. 

Keliones verčiau atidėti

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės nuo šeštadienio Lietuvos piliečiams draudžiama vykti į 18 ypatingos rizikos šalių, pranešė Vyriausybė.

Tai – Kinija, Honkongo specialusis administracinis regionas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija, Egiptas.  

Šis draudimas reiškia, kad nei lėktuvais, nei sausumos, nei jūrų keliais į sąraše esančias šalis išvykti nebus galima. Visi, į Lietuvą  iš šių šalių atvykusieji turi izoliuotis namuose. Apie šias priemones paskelbė Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos. 

Į bet kokias kitas užsienio šalis Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti. „Atsižvelgiant į sudėtingą situaciją ir tai, kad valstybės pradeda riboti asmenų judėjimą, piliečiams rekomenduojama nutraukti neatidėliotinas keliones, o, esantiems užsienio šalyse, ieškoti galimybių grįžti į Lietuvą per judėjimo ribojimų netaikančias valstybes“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 14 21:10
Spausdinti