Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


COVID-19
Lietuva skirs 2,5 mln. eurų vakcinai nuo koronaviruso kurti
BNS

Siekdama paspartinti vakcinos nuo koronaviruso infekcijos kūrimą, Vyriausybė sutiko skirti 2,5 mln. eurų Europos Sąjungos Skubios paramos priemonės (ESI) fondui.

Jo lėšomis teikiama parama potencialiems vakcinų gamintojams, finansuojama dalis vakcinų kūrimo, plėtros ir gamybinių pajėgumų užtikrinimo išlaidų.

„Šitas biudžetas yra naudojamas finansuoti vakcinų kūrėjus. Tai nėra apmokėjimas už pačią vakciną, bet Europos Komisija tokiu būdu finansuoja tuos potencialius vakcinų kūrėjus ir skiria jiems lėšas, kad kaip galima daugiau vakcinų būtų sukurta, kad jų ateitų iki galutinių stadijų“, – trečiadienį Vyriausybės pasitarime sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Šiuo metu EK nustatytus kriterijus atitinka 22 vakcinos kandidatės. Su dalimi gamintojų derybos vykdomos, su dalimi nepradėtos net yra. Pažengusios derybos yra su septyniais potencialiais gamintojais, su vienu Komisija jau yra pasirašiusi preliminarią sutartį“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, Vyriausybė numatė sąlygą, kad iš pradžių turi būti įvertintos galimybės efektyviau išskirstyti esamas ESI fondo lėšas. Tik jeigu tokių galimybių neatsiras, bus skirti papildomi pinigai.

EK praėjusią savaitę informavo valstybes nares, kad vakcinų gamintojų paramai numatytos ESI fondo lėšos yra nepakankamos ir kad deryboms bei sutartims su vakcinų kandidačių gamintojais pabaigti reikalingos papildomos lėšos iš viso sudaro 750 mln. eurų.

Kiek anksčiau ES šalys sutarė paremti daugiau vakcinų kūrėjų, įtraukiant vakcinas kandidates, kuriamas remiantis skirtingais technologiniais metodais. Taip norima padidinti tikimybę sukurti ir įsigyti veiksmingą vakciną nuo koronaviruso kaip galima greičiau.

EK išankstinio pirkimo sutartį yra pasirašiusi su Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos įmone „AstraZeneca“, kuri vakcinos koronaviruso gamybą planuoja pradėti viena pirmųjų.

Pati farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ praėjusią savaitę paskelbė laikinai sustabdžiusi savo vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė neaiškūs negalavimai. Tačiau šeštadienį įmonė pranešė atnaujinusi vakcinos nuo COVID-19 bandymus, gavusi Jungtinės Karalystės reguliavimo institucijų leidimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 16 17:50
Spausdinti