Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIGRANTAI
Lietuva aiškinasi su „Frontex“ dėl pranešimų apie kolektyvinius išstūmimus
BNS
Fotobankas

Lietuva aiškinasi su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ dėl keliolikos jos pranešimų apie kolektyvinius išstūmimus, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Plačiai komentuoti negaliu, nes dėl tų visų incidentų, kurie fiksuoti „Frontex“, vyksta aiškinimasis. Yra numatyta procedūra, kai agentūra vykdo bet kokią operaciją, jei įvyksta koks nors ypatingas įvykis, surašomas pranešimas apie rimtus incidentus“, – BNS aiškino R. Liubajevas.

„Pranešimai yra nagrinėjami kartu su valstybe nare, konkrečiai – su mumis. Mes pateikėme visą informaciją, kad tie incidentai būtų išaiškinti ir uždaryti kuo greičiau. (...) Mes pateikėme informaciją, kad tai vykdoma, laikantis Lietuvos teisės aktų“, – pridūrė jis.

Pasieniečių vado teigimu, tai pranešimai, kurie kelia įtarimų dėl galimo pažeidimo, tačiau pats pažeidimo faktas dar nėra nustatytas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad jai neteko susipažinti su „Frontex“ pateikta informacija ir apie šį atvejį žino tiek, kiek apie jį skelbiama žiniasklaidoje, bet pabrėžė, kad Lietuvos pareigūnai veikia pagal nacionalinėje teisėje numatytą tvarką.

„Mes tikrai įsivertinsime, bet esame priėmę savo nacionalinėje teisėje sprendimus, kad į Lietuvą galima patekti tik legaliu būdu, tai yra, per pasienio kontrolės punktą arba ambasados pateikus prašymą. Kitais būdais patekti į Lietuvą nėra galima ir mūsų pareigūnai imasi veiksmų. Kiekvienu atveju pareigūnai įvertina situaciją ir jeigu reikalinga humanitarinė pagalba, medicininė ar kitokia, ji yra suteikiama“, – BNS sakė ministrė.

„Jeigu kažkokie klausimai kyla, aš manau, mes pasiaiškinsime ir atitinkamai įvertinsime, pateiksime savo išvadas“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį Europos politikos studijų centro renginyje „Frontex“ fundamentaliųjų teisių stebėtoja Katarzyna Wencel (Katažyna Vencel) pareiškė, kad agentūra tiria mažiausiai 14 pranešimų apie rimtus incidentus Lietuvos pasienyje su Baltarusija.

„Mano žiniai, dabar kalbame mažiausiai apie 14 rimtų incidentų pranešimų“, – teigė „Frontex“ atstovė.

Jos teigimu, ataskaitose nurodoma „apie kolektyvinius migrantų išstūmimus, kurie yra patys problemiškiausi“.

Apie tai penktadienį pranešė portalas „EUobserver“.

„Frontex“ BNS informavo, kad apie šiuo metu vykdomus tyrimus komentarų neteikia.

Europos Sąjungos žmogaus teisių institucijos laikosi pozicijos, kad migrantų išstūmimai pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatas.

Vilnius savo ruožtu nurodo, kad neteisėtų migrantų apgręžimo politikos ėmėsi, nes Baltarusija prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą vykdo hibridinę ataką. Be kita ko, šalies pareigūnai teigia, kad migrantams sudarytos sąlygos prieglobsčio prašyti pasienio punktuose ar ambasadoje.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 08 14:26
Spausdinti