Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI 2020
Liberalai žmonėms žada galimybes veikti, mažinti draudimus ir ribojimus
BNS
Fotobankas
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Simonas Kairys ir Simonas Gentvilas.

Opozicinis Liberalų sąjūdis į Seimo rinkimus eina deklaruodamas siekį kurti galimybių Lietuvą, mažinti dabartinės valdžios įvestus draudimus ir ribojimus.

Pagrindiniu valstybės prioritetu partija įvardija švietimą, taip pat žada mažinti mokesčius, skatinti verslą kuriančius žmones, „koja kojon žengti su žaliuoju kursu“, pabrėžia žmogaus teisių užtikrinimo svarbą, siūlo įteisinti partnerystę tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenims. 

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė partijos žinia. „Mūsų programa remiasi pamatinėmis liberalizmo vertybėmis, visų pirma – pagarba asmens laisvei, teisės viršenybei, žmogaus teisėms, pasitikėjimu kuriančiu ir savarankišku žmogumi. Mes siekiame visuomenės, kuri būtų daugiau atvira, daugiau tolerantiška, mažiau paternalistinė ir autoritariška“, – sako Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ekonominė ir socialinė politika. Liberalų sąjūdis žada per ketverius metus gyventojų pajamų mokestį sumažinti iki 15 proc., pridėtinės vertės mokestį būtiniausiems maisto produktams – iki 5 proc., maksimaliai apriboti valstybės konkuravimą su verslu. Pasak partijos programos, Lietuva turi tapti galimybių šalimi, kuri įgalina žmones įgyvendinti savo svajones ir siekius. Partijos vadovė V. Čmilytė-Nielsen sako, kad būtent galimybių šiuo metu trūksta labiausiai, nes pastarasis laikotarpis „buvo centralizavimo, ribojimo ir reguliavimo metas“. „Per šios kadencijos ketverius metus valdžia nuolat mėgino žmonėms primesti kuo daugiau rėmų ir taisyklų, palikti kuo mažiau pasirinkimų ir galimybių. Tuo tarpu mes tvirtiname, kad valdžia yra iš žmonių, per žmones ir turi tarnauti žmonėms, o jos priedermė – sukurti efektyvaus veikimo sąlygas“, – pažymi partijos vadovė.

Švietimas. Pagrindiniu prioritetu švietimą įvardinantis Liberalų sąjūdis žada visur prieinamą priešmokyklinį ugdymą, užtikrinti, kad mokytojo atlyginimas siektų ne mažiau kaip 1,5 šalies vidutinio, sudaryti sąlygas žmogui bet kuriame gyvenimo tarpsnyje grįžti į švietimo sistemą, kad būtų užtikrintos mokymosi visą gyvenimą galimybės. „Mūsų įsitikinimu, pagrindinis švietimo tikslas yra ugdyti žmogų, pasirengusį laisvei ir gebantį ją realizuoti. Sąmoningas įsipareigojimas diskusijų laisvei, nuomonių pliurarizmui, pagarbiam požiūriui į bendrapiliečių įsitikinimus net ir tais atvejais, kai su jais nesutinkame, yra ypatingai svarbios vertybės ir jas sukuria kokybiškas, prieinamas švietimo  procesas. Tai yra aukščiausias valstybės prioritetas“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Mažiau draudimų. Liberalai žada atšaukti dalį valdančiųjų „valstiečių“ įvestų ribojimų. „Visi tie dalykai, kurie iš esmės varžo atsakingo žmogaus pasirinkimą, verčia jį pasiėmus skardinę alaus raudonuot, nes jis pataikė į ne tokį laiką, tie visi sprendimai draudžiantys, kurie pastato žmones į nepatogias padėtis turi būti atšaukti. Mes manome, kad esame pakankamai atsakingi ir suvokiame, kurie sprendimai yra efektyvūs, o kurie ribojimai tiesiog yra pertekliniai“, – sako pirmininkės pavaduotojas Simonas Kairys.

Žaliasis kursas. Liberalų programoje įrašytas siekis Lietuvą paversti Žaliojo kurso lydere. Anot partijos, ši Europos Komisijos programa yra unikali galimybė Lietuvai tapti tvarių išteklių naudojimo šalimi bei išnaudoti europinio finansavimo galimybes. „Turime žiūrėti, kas vyksta Briuselyje ir Skandinavijoje, tai strateginiai sprendimų priėmėjai, kurie aiškiai persiorientavo, kad artimiausią dešimtmetį pasaulis investuos milžiniškus pinigus į alternatyvą darbartinei ekonomikai ir tai galimybė Lietuvai. Liberalai sako, kad mes turime išnaudoti Žaliąjį kursą, kad konvertuotume mūsų ekonomiką“, – sako partijos pirmininkės pavaduotojas Simonas Gentvilas.

Žmogaus teisės. Liberalų sąjūdis žmogaus teises gerbiančią visuomenę įvardija kaip nacionalinio saugumo prioritetą, žada siekti pažangos užtikrinant lyčių lygybę visose srityse, stiprinti visuomenės teisinį švietimą, įteisinti lyčiai neutralios partnerystės teisinius santykius.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras.  Liberalų sąjūdis į premjero postą siūlytų partijos ir sąrašo lyderę V. Čmilytę-Nielsen.

Rinkimų šūkis. „Už galimybių Lietuvą!“

Tikisi gauti mandatų. Liberalų sąjūdis rinkimuose rinkimuose tikisi gauti iki 20 mandatų – tokį mandatų skaičių partijos vadovė V. Čmilytė-Nielsen vadina „geru rezultatu, bet pakankamai realiu“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 16:40
Spausdinti