Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Lenkija – D.Trumpui malonioji kelionės į Europą dalis
BNS
D.Trumpas ir A.Duda aptarė ir Rusijos keliamą grėsmę Rytų Europoms šalims. (Reuters nuotr.).

Donaldas Trumpas Lenkijoje pradėjo antrąjį savo vizitą Europoje.

D.Trumpas ir Lenkijos vadovas Andrzejus Duda energingai paspaudė vienas kitam ranką Varšuvos karališkojoje pilyje šalia paskutinio Lenkijos karaliaus Stanislawo Augusto Poniatowskio marmurinio biusto. Vėliau sekė privatus lyderių susitikimas. Paklaustas, kaip vertina kelionę, D.Trumpas atsakė: „Puikiai“. Į Lenkijos sostinę jis atvyko vėlų trečiadienio vakarą. Čia JAV vadovas praleis 16 valandų, vėliau vyks į Hamburgą, kur dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko šalių viršūnių susitikime. Lenkijos prezidentas A.Duda šalies televizijai TVN24 trečiadienį sakė susitikimo su D.Trumpu metu norįs aptarti konkrečius klausimus, susijusius su Rytų Europos regiono saugumu, o ne „bendrai aptarti saugumą pasaulyje“. Manoma, kad lyderiai taip pat aptars ir amerikietiškų suskystintųjų gamtinių dujų tiekimą Lenkijai ir visam regionui. Vienkartinis dujų krovinys atvyko į Lenkiją praėjusį mėnesį. D.Trumpas ir A.Duda greičiausiai atsakys į kelis klausimus, kai po privataus pokalbio susitiks su žurnalistais rūmų kieme. Verta paminėti, kad savo pirmosios kelionės į užsienį metu gegužės pabaigoje Amerikos prezidentas sulaužė tradiciją ir nė karto nesurengė spaudos konferencijos per devynias kelionės po Saudo Arabiją, Izraelį, Italiją ir Belgija dienas. Vėliau prieš vykdamas į aikštę Varšuvos centre ir kreipdamasis į lenkų tauta, D.Trumpas ketina pabrėžti regionines pastangas siekti energetinės nepriklausomybės, kai susitiks su 12 Vidurio ir Rytų Europos šalių vadovų Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime. Prie Baltijos, Adrijos ir Juodosios jūrų įsikūrusios šalys siekia plėsti ir modernizuoti savo energetikos ir prekybos sektorius ir mažinti regiono priklausomybę nuo rusiškos energijos.
Kalbama, kad Lenkijos valdžia iš provincijų autobusais veža žmones, kad šie pastovėtų aikštėje, kai JAV prezidentas sakys kalbą.
D.Trumpas taip pat sakys kalbą Krasinskio aikštėje prie paminklo 1944 metų Varšuvos sukilimui prieš nacių okupaciją. Lenkų spauda skelbia, kad šalies valdžia, kviesdama D.Trumpą atvykti į Lenkiją, pažadėjo Baltiesiems rūmams, kad jį pasitiks minios žmonių. Kalbama, kad Lenkijos valdžia iš provincijų autobusais veža žmones, kad šie pastovėtų aikštėje, kai JAV prezidentas sakys kalbą. Baltieji rūmai šių pranešimų nekomentuoja. Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Herbertas Raymondas McMasteris sakė, kad Amerikos prezidentas savo kalboje pagirs lenkų drąsą ir šalies iškilimą, kaip vieną iš Europos galingųjų. „Jis pristatys ne tik Amerikos būsimų santykių su Europa, bet ir mūsų transatlantinio aljanso ateities viziją, ir kalbės apie tai, ką tai reiškia Amerikos visuomenei ir Amerikos klestėjimui“, – dar prieš kelionę sakė patarėjas. Prieš D.Trumpo atvykimą trečiadienį Lenkijos vyriausybė pabrėžė, kad Rusijos agresija Ukrainoje kelia grėsmę visai Europai. Šis klausimas neabejotinai bus iškeltas per susitikimą su D.Trumpu, nes europiečiai nori įvertinti jo norą pasipriešinti Vladimirui Putinui, su kuriuo jis susitiks akis į akį penktadienį. Lenkija taip pat tikisi, kad D.Trumpo vizitas sustiprins jos pozicijas Europos partnerių akyse po to, kai šalis susilaukė kritikos dėl ribojamos demokratijos bei nenoro, kartu su Vengrija ir Austrija, priimti pabėgėlių. Šiuo požiūriu Lenkija panaši į Jungtines Valstijas, kurios uždraudė atvykti į šalį šešių musulmoniškų šalių piliečiams ir taip pat nori riboti pabėgėlių priėmimą. Amerikos prezidento vizitas Lenkijoje laužo dar vieną tradiciją. Paprastai pirmųjų savo užsienio vizitų naujieji JAV prezidentai vyksta į tradicines sąjungininkes, kaip Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija. Padėtį D.Trumpas bent jau iš dalies pataisys kitą savaitę, kai jis grįš į Europą ir šį kartą aplankys Prancūziją ir su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu dalyvaus Bastilijos dienos ir JAV prisijungimo prie Pirmojo pasaulio karto šimtmečio metinių minėjimuose. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 07 06 15:28
Spausdinti