Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Lenkai demonstracijomis kovoja dėl teismų nepriklausomybės
BNS
Tūkstančiai lenkų protestavo prieš vykdomosios valdžios norą didinti savo įtaką teismams. (AP nuotr.).

Lenkijos parlamentui praėjusią savaitę priėmus prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) suteikiama valdžia teismams, sekmadienį į protesto mitingą Varšuvoje susirinko tūkstančiai žmonių.

Demonstracijos dalyviai skandavo šūkius už demokratiją ir protestavo prieš naujas teismų reformas, kurias laiko grėsme teismų nepriklausomybei. Priešais parlamentą vykusiame mitinge  žmonės mojavo Europos Sąjungos ir Lenkijos vėliavomis, skandavo „Mes ginsime demokratiją“. PiS lyderį Jaroslawą Kaczynskį demonstrantai vadino diktatoriumi ir laikė jo pasitraukimo reikalaujančius plakatus. Policijos duomenimis, demonstracijoje dalyvavo 4,5 tūkst. žmonių, bet miesto valdžia nurodė, kad jų buvo daugiau kaip 10 tūkstančių. Demonstraciją organizavo Komitetas demokratijai ginti (KOD), kritiškai vertinantis valdančiųjų konservatorių teisėtvarkos politiką ir sprendimus kitose srityse, tokiose kaip žiniasklaida ir švietimas. Vėliau sekmadienį Lenkijos teisėjų asociacija „Iustitia“ surengė savo protestą priešais Aukščiausiąjį Teismą, kur, miesto valdžios duomenimis, 17 tūkst. žmonių laikė žvakes ir ragino išsaugoti laisvus teismus.
Miesto valdžios duomenimis, 17 tūkst. žmonių laikė žvakes ir ragino išsaugoti laisvus teismus.
„Visi šie įstatymai (dėl teismų) yra skandalas“, – sakė 39 metų teisininkė Agnieszka Janczarska, dalyvavusi abiejose demonstracijose. „Tai pamatinių demokratinės valstybės principų griovimas, konkrečiai – valdžios atskyrimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji. Du pagrindiniai opozicijos lyderiai, Grzegorzas Schetyna iš Pilietinės platformos (PO) ir Ryszardas Petru iš centristų Šiuolaikinės partijos („Nowoczesna“), per popietės mitingą sakė, kad suvienys jėgas kovai su minimomis reformomis. Lenkai protestavo ir kituose šalies miestuose, tarp jų – Krokuvoje, Ščecine ir Vroclave. Vykdomoji valdžia panoro kontroliuoti teismus Praėjusią savaitę parlamentas priėmė įstatymo projektą, kuriuo teisingumo ministrui suteikiami įgaliojimai skirti paprastų teismų pirmininkus. Deputatai priėmė ir antrą įstatymo projektą, kuriuo nustatyta, kad nuo šiol PiS kontroliuojamas parlamentas rinks Nacionalinės teismų tarybos (KRS), kurios vaidmuo yra ginti teismų nepriklausomybę, narius. „Mes įgyvendiname geras permainas lenkams – tiems, kas laukia gerai funkcionuojančios teisingumo sistemos“, – žurnalistams sakė Senato pirmininkas, PiS narys Stanislawas Karczewskis. Ketvirtadienį PiS parlamentui pateikė ir atskirą įstatymo projektą, pagal kurį Aukščiausiasis Teismas, prižiūrintis žemesnės instancijos teismus, būtų pavaldus vykdomajai valdžiai. Opozicija tai pavadino „perversmo paskelbimu“. Pagal siūlomą įstatymo projektą dabartiniai Aukščiausiojo Teismo teisėjai turės pasitraukti, išskyrus tuos, kuriuos nurodys teisingumo ministras. Ministras taip pat bus atsakingas už kandidatų į pasitraukusiųjų teisėjų vietas parinkimą. PiS vadovaujama vyriausybė jau konfliktuoja su Europos Komisija ir kritikais pačioje Lenkijoje dėl Konstitucinio Tribunolo reformų įgyvendinimo. Pagrindinis Konstitucinio Tribunolo vaidmuo – tikrinti, kad įstatymai atitiktų konstituciją. Europos reakcija Antradienį  nerimą dėl prieštaringai vertinamos Lenkijos teismų reformos pareiškė Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas. „Efektyvi, nešališka ir nepriklausoma teismų sistema yra bet kokios sistemos demokratinės kontrolės ir balanso kertinis akmuo“, – laiške Lenkijos parlamento pirmininkui teigė T.Jaglandas. Pareigūnas taip pat sakė, kad jam kelia klausimų tempas, kuriuo priimamas minėtas įstatymas. „Visuomenei, įskaitant visas suinteresuotas puses, turėtų būti suteikta prasminga galimybė prisidėti (prie įstatymo kūrimo)“, – rašė T.Jaglandas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 17 14:33
Spausdinti