Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SVEIKATA
Lazda su dviem galais: ką gero mūsų sveikatai duos koronoviruso pandemija?
Kotryna Tamkutė
Twenty20
Šypsena sunkiu metu.

COVID-19 pandemija sukėlė neregėtą sveikatos apsaugos sistemos krizę, tačiau turėjo ir šalutinį teigiamą poveikį. Ne visą jį pavyks išnaudoti.

Sukurti vakcinai prireikia daugiau nei dešimtmečio. Kiek daugiau negu metus paprastai užtrunka vakciną patvirtinti reguliavimo tarnybose. Tačiau gruodžio 8 d. Didžiojoje Britanijoje nuo COVID-19 paskiepytai pirmajai pacientei, 91-ų Margaretai Keenan, suleista vakcina buvo sukurta mažiau nei per dešimt mėnesių. Tai pavyko JAV ir Vokietijos bendrovėms „Pfizer“ ir „BioNTech“. Tikimasi, kar keletas kitų vakcinų netrukus pasieks gydymo įstaigas.

Per rekordiškai trumpą laiką sukurti skiepai – ne vienintelis teigiamas proveržis sveikatos apsaugos srityje, kurį sukėlė akistata su pandemija.

Pastebima, kad žmonės ėmė labiau rūpintis kvėpavimo, rankų, paviršių higiena, sumažėjo pavasarinės alergijos ir sergamumas sezoniniu gripu. Dar gegužę kalbėta apie tai, kad dėl gyventojų ūkinės veiklos stabdymo kai kuriose pasaulio vietose trečdaliu sumenkusi oro tarša galėtų sumažinti vaikų ir vyresnio amžiaus asmenų mirtingumą, o dėl smarkiai apriboto mobilumo – eismo įvykių ir juose nukentėjusių žmonių skaičių.

2021 01 14 07:00
Spausdinti