Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
Latvijos gynybos ministras: esame per žingsnį nuo NATO sutarties 4-ojo straipsnio aktyvavimo
BNS
Scanpix
Migrantai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

Šiuo metu esame per žingsnį nuo Šiaurės Atlanto sutarties 4-ojo straipsnio aktyvavimo, pareiškė Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas, komentuodamas Minsko režimo pakurstytą migrantų krizę prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų.

NATO sutarties 4-asis straipsnis numato, kad Aljanso valstybė narė gali paprašyti konsultacijų su sąjungininkėmis, jei mano, kad kilo grėsmė jos teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

A. Pabrikas Latvijos radijui sakė, kad visos trys šalys supranta šio straipsnio rimtumą, todėl neskuba jo aktyvuoti, nes mano, jog kol kas tvarkosi su padėtimi. Tačiau ji bet kada gali pasikeisti, todėl neatmestina, kad 4-asis straipsnis gali būti aktyvuotas, sakė ministras.

Lenkija, Lietuva ir Latvija sutarė, kad jei viena iš jų nuspręs prašyti konsultacijų pagal šį straipsnį, kitos dvi prisijungs prie iniciatyvos, ir prašymą pateiks visos trys valstybės.

„Nenorime be reikalo įtraukti NATO, todėl vis dar laukiame Baltarusijos ir Rusijos tolesnių žingsnių“, – sakė A. Pabrikas ir pabrėžė, kad Baltarusija "de facto" prarado savo nepriklausomybę.

Anksčiau šią savaitę Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime A. Pabrikas sakė, kad Latvija, Lenkija ir Lietuva neleis migrantams kirsti sienos iš Baltarusijos pusės.

„Svarbu, kad mes pasiųstume žinią, jog padėtis prie ES rytinės sienos įtempta ir svarbesnė už įvykius Afrikoje“, – sakė latvių ministras.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė nelegaliai patekti į ES nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 16 09:28
Spausdinti