Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI 2020
„Laisvės ir teisingumo“ programoje: vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimas, ilgesnė Seimo kadencija
BNS
Fotobankas
Artūras Zuokas.

Šiemet įkurta partija „Laisvė ir teisingumas“ tikisi būti išgirsta centro dešiniųjų rinkėjų ir pabrėžia nebijanti žodžio „interesas“, žada bendrauti su visais bei sąžiningai apie tai deklaruoti.

„Laisvė ir teisingumas“ nebijo žodžio „interesas“ ir siekia, kad Lietuvos žmonės turėtų teisėtų interesų, norėtų veikti ir kurti. Dabar politikai vengia bendrauti su verslu, verslas – su politikais arba atitinkamai su kitomis interesų grupėmis. Mes sakome, kad nebijome, mes bendrausime. Sąžiningas ir atviras interesų derinimas yra profesionalios politikos pagrindas ir pažangos garantas“,  – sako „Laisvės ir teisingumo“ vicepirmininkas Artūras Zuokas.

Partijos rinkimų programoje – mokesčių pakeitimai, ministerijų reformavimas, vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimas, ilgesnė Seimo kadencija, kt. 

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė „Laisvės ir teisingumo“ žinia. Partija pasisako už prezidento Valdo Adamkaus politikos tęstinumą. Pasak A. Zuoko, jos programoje atsispindi buvusio šalies vadovo mintis: „Stipri šiuolaikinė valstybė – tai nestipri valdžia. Tikroji šalies stiprybė remiasi ne valdžios prislėgtų žmonių paklusnumu, bet privačių piliečių iniciatyva, paremta susitarimu, gebėjimu derinti skirtingus interesus ir įsipareigojimu bendram labui“.

Santuoka ir partnerystė. Partija laikosi konservatyvaus požiūrio į santuoką – kad ji galima tik tarp vyro ir moters, tačiau žada siekti, jog įstatyme būtų įteisinta vienos lyties asmenų partnerystė.

Mokesčiai. „Laisvė ir teisingumas“ siūlo sukurti ilgalaikę mokestinę politiką laisvai samdomiems asmenims, nebijoti taikyti skirtingus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifų skirtingiems produktams ir paslaugoms, pavyzdžiui, sveikus produktus apmokestinti mažesniu PVM tarifu, o nesveikus – didesniu. Partijos rinkimų programoje – ir nulinis mokesčio tarifas pagrindiniam gyvenamajam būstui. Mokesčių inspektorius siūloma paversti smulkiojo ir vidutinio verslo buhalteriais – kad jie tokiems verslininkams apskaičiuotų mokesčius.

Valstybės valdymas. „Laisvė ir teisingumas“ siūlo Seimo rinkimų datą perkelti iš rudens į pavasarį, kad nauja dauguma spėtų parengti kitų metų biudžetą, iki penkerių metų prailginti Seimo kadenciją, nedidinant esamų ministerijų skaičiaus įsteigti Ateities ministeriją, atsakingą už žinių ekonomikos, mokslo, technologijų, telekomunikacijų raidą, su tuo susijusias inovacijas. Partija taip pat norėtų sujungti Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, darbo pasiūlos ir karjeros sritį atiduodant Ekonomikos ir inovacijai bei Švietimo ir mokslo ministerijoms, atkurti Kūno kultūros ir sporto departamentą prie Vyriausybės.

Ekonomika. Pasak A. Zuoko, valstybė turi atsisakyti pirkti prekes ir paslaugas iš tiekėjų, kurie moka savo darbuotojams minimalų atlyginimą. Trūkstant darbuotojų, darbdavius siūloma skatinti išlaikyti pensinio amžiaus žmones rinkoje, jiems leidžiant už pensininką darbdavys tik 10 proc. socialinio draudimo mokesčio. Raginama atsisakyti amžiaus cenzo dirbti valstybės tarnyboje – turėtų būti vertinama žmogaus kompetencija, gebėjimai, patirtis.

Būstas. „Laisvė ir teisingumas“ mano, kad už būsto renovaciją privalėtų būti atsakinga Energetikos ministerija. Šiam tikslui ji ragina numatyti mažiausiai 0,5 mlrd. eurų iš ES fondų. Be to, reikėtų padėti gyventojams sukaupti lėšų daugiabučio renovacijai, todėl siūloma už šildymą, elektrą, pastato remonto darbus mokamą PVM kaupti specialiame fonde konkrečiam namui, vėliau tos lėšos būtų skiriamos namo renovacijos kaštams dengti.

Partija teigia, jog būtina parengti ilgalaikio būsto nuomos programą, kad gyventojams nereikėtų pirkti nuosavo būsto.

Astravas. „Laisvė ir teisingumas“ teigia parengusi kitokį konkretų netoli Lietuvos sienos, Baltarusijoje, baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės problemos sprendimą. „Žlugus dabartiniam režimui, siūlome įsijungti į jos valdymą Europos Komisijai ir kaimyninėms šalims – trims Baltijos šalims ir Lenkijai. Antra, labai rimtai projektuoti Lietuvoje esančios infrastruktūros veikimą kartu su Astravo AE, nes ji jau tuoj pradės veikti,. Ir jeigu Baltarusija rinksis pilnateisės narystės Europos Sąjungoje kelią, tokiu atveju būtų vienas iš įsipareigojimų – uždaryti Astravo elektrinę, kaip mes kažkada uždarėme Ignalinos AE“, – sakė partijos kandidatas Regimantas Čiupaila.

Partijos rinkimų šūkis. „Vienas – už visus, visi – už Lietuvą.“

Kandidatas į premjerus. Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Tikisi gauti mandatų. Sėkme laikytų 12–15 mandatų.

„Laisvės ir teisingumo“ partija įkurta šių metų birželio pradžioje buvusios A. Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pagrindu, prisijungus partiją likviduojantiems „tvarkiečiams“ ir Artūro Paulausko judėjimui „Pirmyn, Lietuva“. Nauja partija, jos lyderių teigimu, šiuo metu vienija beveik 5 tūkst. narių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 18:00
Spausdinti