Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2022. LIETUVA
Laikas įsibėgėti: rinkimų kovų nevarginamos partijos ruošis ateities mūšiams
Ovidijus Lukošius
BNS foto
Vėl į kelią...

2022 m., kaip ir 2021-ieji, bus dar vieni metai be rinkimų, nebent dėl nenumatytų aplinkybių tektų rinkti kokį merą (2021 m. neeiliniai mero rinkimai vyko Kelmėje, Radviliškyje ir Trakuose) ar Seimo narį vienmandatėje apygardoje. Nors piliečiams ir neteks eiti prie balsadėžių, 2022-aisiais bus sužymėtos rodyklės, kur link artimiausioje ateityje judės Lietuvos politika.

Dvi eismo juostos jau užimtos tradicinių sunkiasvorių – nepaisant išbandymų valdžia, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai išsaugos savo tvirtą rinkėjų bazę, o Vilijos Blinkevičiūtės sugrįžimas naujam gyvenimui prikėlė socialdemokratus. Tačiau Lietuvos politikos greitkelis platus ir didžiausia intriga laukia kitose eismo juostose – kairiųjų populistų, liberalų ir dešiniųjų radikalų.

Pastariesiems palanki dirva barstyti baimės ir neapykantos sėklas, o taikinių daug ir įvairiam skoniui: diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos stumiami migrantai, į politinę darbotvarkę sugrįšiantis Partnerystės įstatymas, ES konfliktas su Lenkija, kovos su pandemija priemonės. Nebylią prezidento Gitano Nausėdos paramą jaučiantys dešinieji radikalai tirštins spalvas ir stiprins retoriką socialiniuose tinkluose ir galbūt protesto akcijose. Jei jiems pavyktų konsoliduotis (bet nepavyks), nauja partija Seimo rinkimuose nesunkiai įveiktų 5 proc. barjerą.

Liberalai 2022-aisiais dar aštriau pajus tapatybės ir ypač asmenybių krizes. Ambicijų siekti trečios Vilniaus mero kadencijos dar prieš išbarstydamas populiarumą atsisakęs Remigijus Šimašius, tikėtina, galėjo turėti platesnių užmojų 2024-iesiems – siekti europarlamentaro mandato ar net dalyvauti prezidento rinkimuose. Tie užmojai gal ir likę, bet jie neberealūs – R. Šimašius tampa našta ir taip asmenybių stokojančiai Laisvės partijai. Liberalų sąjūdžio padėtis ne ką geresnė. Pasitikėjimą menkina vadinamieji agroliberalai, Seime sabotuojantys su žmogaus teisėmis susijusius sprendimus. Neskaitant Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, sąjūdiečiai turi vos dvi ryškesnes asmenybes vienodomis pavardėmis – Simoną ir Eugenijų Gentvilus.

2021 12 31 06:40
Spausdinti