Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


L. Linkevičius: griežtinsime bendradarbiavimo su Rusija rekomendacijas
BNS
„Naktiniai vilkai“ gegužės 9-osios parade.

Užsienio reikalų ministerija ketina griežtinti rekomendacijas dėl institucinių santykių su Rusija. Tokia poziciją lėmė kilęs skandalas dėl Plungės savivaldybės organizuotų jaunimo išvykų į Rusiją. Jaunuoliai, be kitų veiklų, dalyvavo ekskursijose po karo muziejus ir bendravo su nacionalistinės pakraipos baikerių grupuote „Naktiniai vilkai“.

„Tie kontaktai reikalingi, yra kaimyninė valstybė vis dėlto, tik reikia tam tikro budrumu ir sveiko proto. Kiekvienu atveju kaip nors atsiklausti, kad kažkas leido, truputėlį nusimetimas atsakomybės yra. Aš siūlyčiau pirmiausia prisiimti atsakomybę tiems, kurie tiesiogiai organizuoja tokius renginius ir kurie tiesiogiai dalyvauja juose, mato, kas vyksta“, – ketvirtadienį Žinių radijo laidai „Pozicija“ sakė Linas Linkevičius. „Mes irgi, matyt, tada griežtinsime rekomendacijas, jeigu nesugebama vietoje patiems suprasti ir apsispręsti“, – pridūrė jis. Ministro duomenimis, 35 iš 60 Lietuvos savivaldybių palaiko ryšius su įvairiais Rusijos miestais. „Tie kontaktai yra dešimtmečiais susiklostę – ir tradicijos, kultūriniai renginiai, sportiniai renginiai ir jaunimas vyksta. Iš principo tai yra kaip ir normali praktika. Tačiau žinant, kaip Rusija dažnai išnaudoja įvairius renginius būtent savo propagandiniais tikslais, mes ir įspėjame, kad reikia atidžiai žiūrėti kiekvienu atveju“, – tvirtino diplomatijos vadovas.
Ministro duomenimis, 35 iš 60 Lietuvos savivaldybių palaiko ryšius su įvairiais Rusijos miestais.
Anot jo, Plungės atvejis turėtų tapti pamoka kitiems. „Prie kiekvieno renginio nepastatysi po prižiūrėtoją, kiekvienas turi sveiku protu vadovautis, ir jeigu mato, kad nukrypsta nuo programos, jeigu susiduria su kai kuriais siurprizais, kaip jie teigia, tai gal su tokiais partneriais neverta bendrauti. Jeigu bendraujama ne dėl to, kad kultūriškai labiau vienas kitą pažintų, o išnaudotų propagandos tikslais ar paplautų smegenis kam nors, tokia praktika mums neturėtų būti priimtina“, – sakė L.Linkevičius. Plungės jaunimo delegacija, lydima savivaldybės atstovų, beveik dvi liepos savaites praleido stovykloje Rusijoje. Stovyklos programoje buvo apsilankymai kariniuose muziejuose, bendravimas su prokremliško baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariais, pagarsėjusiais nacionalistiniais renginiais ir sovietinės simbolikos demonstravimu. Trečiadienį meras Audrius Klišonis teigė, kad Plungės rajono savivaldybė 2003 metais yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Rusijos Krasnogorsko municipaliniu rajonu. Pagal šią sutartį vyksta jaunimo delegacijų mainai. A.Klišonis teigė, kad 2014 metais URM užklausta, kaip elgtis su šia sutartimi, tuomet esą sulaukta rekomendacijos palaikyti kontaktus. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 20 13:44
Spausdinti