Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kuo baigsis Katalonijos referendumas dėl nepriklausomybės?
BNS
Neramus rytas Katalonijoje. (AP nuotr.).

Katalonijoje šiandien pavyko atidaryti tik dalį balsavimo apylinkių – balsadėžės plastiko maišuose Barselonoje buvo įneštos į tuos balsavimo punktus mokyklose, kurias užėmė moksleiviai, jų tėvai ir aktyvistai.

Referendumui dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos kategoriškai prieštaraujanti Ispanijos valdžia sutelkė riaušių policijos pulkus, toliau atiminėja balsavimo biuletenius ir balsadėžes, neleidžia atidaryti balsaviečių ir grasina teisinėmis pasekmėmis. Ispanijos vidaus reikalų ministerija tviteryje jau ryte paskelbė, kad Barselonoje konfiskuotos pirmosios balsadėžės ir balsalapiai, o pareigūnai tebetelkiami Katalonijoje. Pasak Enrico Milloso, aukščiausio centrinės valdžios pareigūno regione, Katalonijos regioninės policijos pajėgos „Mossos d' Esquadra“ šeštadienį uždarė 1 300 iš 2 315 balsaviečių. Katalonijos nepriklausomybės siekiančiųjų lyderiai yra pažadėję skelbti nepriklausomybę, jeigu „taip“ balsai laimės; jie ragino visus 5,3 mln. rinkimų teisę turinčių piliečių ateiti balsuoti. Katalonijos pareigūnai sakė, kad rinkėjams bus leidžiama balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, o ne jiems paskirtoje, kaip buvo skelbiama anksčiau, nes daug rinkimų apylinkių uždarė policija. Regiono vyriausybės atstovas Jordi Turullas sakė, kad pagal paskutinės minutės tvarką 5,3 mln. rinkėjų galės balsuoti ir bus išvengta pakartotinio balsavimo.
Katalonijos pareigūnai sakė, kad rinkėjams bus leidžiama balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, o ne jiems paskirtoje, kaip buvo skelbiama anksčiau, nes daug rinkimų apylinkių uždarė policija
Katalonams leista balsuoti su namuose atsispausdintais balsalapiais, jei to prireiks, nors pareigūnai išspausdino naujus balsalapius policijai konfiskavus 5 mln. ankstesnių. Atstovas taip pat sakė, kad „mokslininkų ir profesionalų“ grupė dirbs balsavimo stebėtojais. Regiono parlamento paskirta rinkimų taryba praėjusią savaitę buvo paleista siekiant išvengti didelių Ispanijos Konstitucinio Teismo baudų. Ispanijos riaušių policija Katalonijos mieste Žironoje sekmadienį atidžiai saugo balsavietę, į kurią Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont‘as turėjo ateiti balsuoti Madrido uždraustame referendume. Pasak AFP reporterio, policijai atvykus kilo susistumdymas. Interviu agentūrai AFP C.Puigdemont'as tvirtino, kad jo vyriausybė „turi viską“, kad referendumas įvyktų šiame apie 7,5 mln. gyventojų, savą kalbą ir kultūrą turinčiame turtingame regione; beje, Katalonija sukuria maždaug penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Patys katalonai taip pat yra susiskaldę dėl nepriklausomybės, tačiau dauguma norėtų, kad jiems būtų leista išspręsti šį klausimą teisėto referendumo keliu. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 10 01 14:37
Spausdinti