Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Kovoja kaip gali: nuo naujųjų banknotų Venesuela nubrauks tris nulius
BNS
Šalies prezidentas Nicolas Maduro laiko 100 bolivarų banknoto pavyzdį. Scanpix nuotr.

Siekdamas pažaboti hiperinfliaciją, Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro paskelbė ketinantis revalvuoti krizės nualintą nacionalinę valiutą ir nuo bolivaro banknotų nubraukti tris nulius.

Per vyriausybės posėdį, kuris buvo transliuotas per televiziją, N. Maduro pareiškė, jog naujieji bolivaro banknotai apyvartoje pasirodys birželio 4 dieną.

„Nusprendžiau banknotuose nubraukti tris nulius, pašalinti dabartinius banknotus ir monetas iš apyvartos ir birželio 4 dieną išleisti į apyvartą naujas kupiūras“, – pareiškė perrinkimo šiemet siekiantis prezidentas.

Didžiausio nominalo apyvartoje esantis banknotas – 100 tūkst. bolivarų kupiūra, kurios vos užtenka gatvės kavinėje nusipirkti puodelį kavos, – taps 100 bolivarų banknotu.

Naftos turtingą Venesuelą alina didžiulė ekonominė ir politinė krizė, dėl kurios visoje šalyje trūksta net būtiniausių prekių. Šalį slegia ir hiperinfliacija, kuri, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, šiemet pasieks 13 tūkst. procentų.

Tai jau antroji per dešimtmetį šalies valiutos reforma. 2008 metais N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas įvedė savo naująją valiutą, pramintą „stipriuoju bolivaru“. Tąkart nuo senųjų banknotų taip pat buvo nubraukti trys nuliai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 03 23 10:11
Spausdinti