Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŽMOGAUS TEISĖS
Kontrolierius nepatenkintas nekontroliuojamu žmonių sekimo terminu
BNS
Fotobankas

Seimo kontrolierius paragino Valstybės saugumo departamento (VSD ) direktorių daugiau dėmesio skirti žmogaus teisių apsaugai, kontroliuojant pareigūnų veiksmus, ir užtikrinti pareigūnų vedamų bylų tinkamą tvarkymą. VSD žada atsižvelgti į rekomendacijas.

Seimo kontrolieriaus Augustino Normantos pažyma-ataskaita parengta išnagrinėjus verslo koncerno „MG Baltic“ buvusio viceprezidento Raimundo Kurlianskio skundą.

Seimo kontrolierius konstatavo, kad informaciją apie R. Kurlianskį VSD rinko ir naudojo nepažeisdamas įstatymų, tačiau atlikdamas tyrimą nustatė reguliavimo spragų ir pasiūlė sugriežtinti kontrolę.

„Priemonių, kurių bus imtasi atsižvelgiant į rekomendacijas, turinys neviešintinas, tačiau galima pabrėžti, jog, siekiant rekomendacijų įgyvendinimo, bus tikslinami vidiniai teisės aktai, stiprinama jų vykdymo kontrolė“, – sakė VSD atstovė žiniasklaidai Aurelija Katkuvienė. 

Ministrui pirmininkui Seimo kontrolierius pasiūlė inicijuoti įstatymo pataisas ir jame numatyti maksimalius žvalgybos metodų taikymo terminus, įteisinti galimybę teismui skųsti žvalgybos pareigūnų veiksmus ir nustatyti VSD surinktos informacijos naikinimo sąlygas. 

Seimo kontrolierius atkreipė dėmesį, kad VSD teisę rinkti informaciją apie R. Kurlianskį turėjo „labai ilgą laikotarpį“. Konkretus terminas ataskaitoje liko įslaptintas.

Pažymoje nurodoma, kad „teisinis reguliavimas nenustato aiškiai apibrėžto maksimalaus termino“ taikyti žvalgybos metodus, kuriems nebūtina gauti teismo leidimo, todėl privatumo pažeidimai gali „trukti nepagrįstai ilgą laiką“.

„(...) būtina įstatymu įtvirtinti maksimalius žvalgybos metodų taikymo terminus“, – rašoma ataskaitoje.

Dabar įstatymas numato, kad teismo nesankcionuojamus žvalgybos metodus, jų taikymo tvarką, terminus ir sąlygas nustato Vyriausybė. O jos nutarimai šiuo klausimu yra įslaptinti.

Seimo kontrolieriaus nuomone, įstatyme turėtų būti įtvirtinta galimybė VSD pareigūnų veiksmus skųsti teismui.

Šiuo metu įstatymas numato, kad skundai gali būti teikiami parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui bei Seimo kontrolieriui, tačiau jie gali pateikti tik rekomendacijas.

„Vyriausybei siūlytina inicijuoti Žvalgybos įstatymo pakeitimą/papildymą, nustatant galimybę asmenims efektyviai ginti savo teises teisme“, – rašoma ataskaitoje.

Seimo kontrolierius pasigedo aiškesnės tvarkos, kaip turi būti naikinama žvalgų surinkta informacija, ir konstatavo, kad „operatyvinio tyrimo bylos buvo tvarkomos nesilaikant (...) reikalavimų“. Visa informacija apie šias bylas pažymoje liko įslaptinta.

Kontrolierius taip pat paskelbė, kad pats VSD per mažai dėmesio skiria pareigūnų veiklos vertinimui žmogaus teisių aspektu, o įvertinus rizikas turėtų būti sukurtas „efektyvus išorinis VSD vykdomos veiklos kontrolės mechanizmas“, tačiau konkrečių galimų priemonių nedetalizavo.

Vyriausybės atstovai sako, kad įvertinus išvadas bus inicijuojamos Žvalgybos įstatymo pataisos – siūlymus rengs premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė.

VSD atstovai Seimo kontrolieriaus rekomendacijas žada pakomentuoti šiek tiek vėliau.

Seimo kontrolierius atmetė R. Kurlianskio skundus, kad jo atžvilgiu techninės priemonės buvo naudojamos neteisėtai, o surinkta medžiaga nepagrįstai perduota Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui – konstatuota, kad abiem atvejais VSD laikėsi įstatymų.

Kontrolierius nusprendė, kad jis neturi įgaliojimų svarstyti, ar tyrimą paskatinusias aplinkybes VSD pagrįstai įvertino kaip grėsmę valstybei ir ar surinkta medžiaga buvo išslaptinta pagrįstai, ir  tyrimą šiose dalyse nutraukė.

Pats R. Kurlianskis sako, kad išvados patvirtino jo prielaidas, jog jis VSD buvo sekamas 13 metų, nors tuo metu buvo įvairių žiniasklaidos priemonių vadovas.

„Mano padėčiai šios išvados įtakos nebeturės, tačiau rekomendacijose atsakingiems pareigūnams nurodyta įvesti nors kiek tvarkos, susijusios su žmogaus teisiu apsauga VSD veikloje. Tikiuosi, tai turės įtakos ateityje užtikrinant į specialiųjų tarnybų akiratį pakliuvusių valdžiai „tiesiog nepatogių“ asmenų žmogaus teises“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 06 11:45
Spausdinti