Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RINKIMAI 2020
Konservatorių prioritetai – švietimas, sveikatos sistema, žalioji ekonomika
BNS
Fotobankas
Jurgita Šiugždinienė.

Pastarąsias dvi kadencijas opozicijoje dirbę konservatoriai savo prioritetu įvardija švietimą ir pabrėžia būtinybę gerinti švietimo sąlygas regionuose.

Programoje, kuri partijos atstovų teigimu, yra trumpesnė nei įprastai, išskiriami septyni pagrindiniai punktai, tarp kurių taip pat yra numatytos priemonės gerinti sveikatos apsaugos paslaugų prienamumą, mažinti socialinę atskirtį ir skatinti aukštos pridėtinės vertės kūrimo ir tvarumo pagrindais grįstą ekonomiką.

Konservatoriai teigia per pastaruosius ketverius metus valdžioje pasigedę politinės valios priimti svarbius sprendimus.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė konservatorių žinia: „Mes matome, kad strategijų, įstatymų, poįstatyminių aktų turime pakankamai daug, galbūt netgi per daug. Kai kurie tarpusavyje galbūt netgi sunkiai dera. Problema yra ta, kad trūksta politinės valios įgyvendinti tam tikrus sprendimus, kurie padarytų, kad Lietuva būtų stipresnė“ – sakė partijos pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Siūlymai švietime: Kaip vieną pagrindinių šalies problemų konservatoriai išskiria švietimą. Anot Kauno konservatorių vadovės Jurgitos Šiugždinienės, laimėjusi rinkimus partija sieks geresnių sąlygų pedagogams ir skatins sulyginti švietimo sąlygas miestuose ir regionuose. „Mes siūlome kokybinį sprendimą – steigti rajonuose tūkstantmečio gimnazijas, kurios galėtų tapti ugdymo ir pokyčių katalizatoriais rajonuose“, – sakė J. Šiugždinienė.

Sveikatos sistema: Dabartinę sveikatos sistemą konservatoriai įvardino kaip „nesubalansuotą“. Partija siūlo suteikti daugiau atsakomybių šeimos gydytojams, perprofiliuoti rajonines ligonines bei skubiau atlikti tyrimus onkologiniams ligoniams bei sergantiems širdies kraujagyslių ligomis.

Valstybės paslaugos: Konservatoriai teigia, kad viena iš pagrindinių socialinės atskirties priežasčių – valstybės paslaugų trūkumas. „Mūsų siūlymas – individualizuoti socialines paslaugas ir pritaikyti prie žmonių poreikių“, – sakė J. Šiugždinienė.

Žalioji ekonomika: Pasak konservatorių, ekonomiką svarbu periorientuoti taip, kad ji kurtų aukštesnę pridėtinę vertę. Be to, svarbu skatinti žaliąjį kursą – investuoti į sprendimus, kurie leistų pramonei gaminti mažiau taršius produktus. Konservatoriai taip pat siūlo sudaryti nacionalinį susitarimą dėl miškų politikos, kuris išlaikytų balansą tarp ekonominio naudingumo ir aplinkosaugos.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras: konservatoriai į ministro pirmininko postą siūlo Seimo narę, buvusią finansų ministrę ir kandidatę į prezidentus Ingridą Šimonytę.

Rinkimų šūkis: „Daugiau jėgos Lietuvai“.

Tikisi gauti mandatų: R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad konservatoriai norėtų gauti daugiau mandatų, nei praėjusiuose rinkimuose. „Faktas, kad tikimės geresnių rezultatų, žmonių palaikymo ir tikime, kad galimybė, kurią gausime su žmonių palaikymu, atves į sėkmingus rinkimų rezultatus“, – sakė ji.

Pasak partijos štabo vadovo Andriaus Vyšniausko, konservatoriai neatmeta bendradarbiavimo su nė viena politine jėga, išskyrus Lietuvos lenkų rinkimų akciją (LLRA). „Tačiau preferencija yra tradicinės, stabilios, atsakingos politinės jėgos“, – pabrėžė A. Vyšniauskas.

Konservatoriai paskutinį kartą valdžioje buvo 2008-2012 metų kadencijos Seime – pagrindinė šalies dešinioji partija po 2012 ir po 2016 metų rinkimų liko opozicijoje.

„Vilmorus“ apklausos duomenimis, konservatoriai populiarumo lenktynėse žengia lygiai su valdančiaisiais „valstiečiais“ – liepą už „valstiečius“ balsuoti žadėjo 17,6 proc. apklaustųjų, už konservatorius – 17,2 proc.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 12:50
Spausdinti