Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Konservatoriai „valstiečiams“ priminė po rinkimų likusias skolas
BNS
Pasitikėjimas „valstiečiais“ toliau smunka. (BNS nuotr.).

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionų demokratų frakcijos atstovas Tadas Langaitis siūlo įpareigoti politinės kampanijos dalyvius rinkimų sąskaitas apmokėti ne vėliau kaip per pusmetį.

Pasak Seimo nario, šiuo metu joks terminas dėl kreditorinių įsipareigojimų nenumatytas, o mokėjimų atidėjimas tokiam laikotarpiui faktiškai laikytinas suteikta paskola, kai tuo tarpu paskolas politinėms partijoms teikti gali tik bankai. „Taigi, politinės partijos, pasinaudodamos įstatymo spraga, sudaro paslaugų pirkimo sutartis su pernelyg ilgo laikotarpio mokėjimų atidėjimu, apeinant įstatymo normą, jog vieninteliai paskolų davėjai politinėms partijoms gali būti bankai“, – pataisos aiškinamajame rašte teigia T.Langaitis.
Daugiausiai, apie 1,2 mln. eurų, iš visų partijų rinkimams išleidę „valstiečiai“ už politinę reklamą liko skolingi beveik 900 tūkst eurų.
Konservatorius neslepia, kad teikti pataisą jį paskatino rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) situacija. Daugiausiai, apie 1,2 mln. eurų, iš visų partijų rinkimams išleidę „valstiečiai“ už politinę reklamą liko skolingi beveik 900 tūkst eurų, o šią skolą padengti ketina būsimomis valstybės dotacijomis. „Valstiečiai“ iki šiol gaudavo gerokai mažesnę dotaciją nei kitos parlamentinės šalies partijos, tačiau po sėkmės pastaruosiuose Seimo rinkimuose LVŽS gaunama dotacijos dalis išaugs nuo 150 tūkst. eurų iki maždaug pusės milijonų eurų. R.Karbauskis komentuodamas siūlymą sako, kad partija tvarkydama finansus įstatymams nenusižengia, o panaši situacija gali susiklostyti bet kuriai partijai. „Skolų apmokėjimas susietas su paprasčiausia praktika išmokų mokėjimo, mes tvarkos nepažeidžiame, patys konservatoriai galėtų pažiūrėti savo istoriją, jie turėjo panašių atvejų“, – BNS sakė R.Karbauskis. LVŽS lyderis sakė negalintis atsakyti konkrečiai, kiek „valstiečiams“ liko neapmokėtų skolų po rinkimų, taip pat žadėjo, kad „jos beveik visos bus pavasarį apmokėtos“. Valstybės dotacijos priklausimai nuo rinkimų rezultatų skiriamos partijoms, per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus gavusioms ne mažiau kaip 3 proc. balsų. Jos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 19 14:35
Spausdinti