Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


Kokio atsako sulauks branduolinį bandymą atlikęs Pchenjanas?
BNS
Pietų Korėja surengė savo atsaką: imitavo Šiaurės Korėjos puolimą. (AP nuotr.).

Dėl savaitgalį Šiaurės Korėjos įvykdyto branduolinio bandymo šiandien šaukiamas neelinis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis. Skubus posėdis rengiamas JAV, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Pietų Korėjos iniciatyva.

Šis JT Saugumo Tarybos posėdis bus viešas, skirtingai negu dauguma kitų susitikimų dėl Pchenjano, vykdavusių už uždarų durų. Šiaurės Korėja sekmadienį paskelbė išbandžiusi vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“. Tai buvo jau šeštas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas, surengtas nepaisant JT paskelbtų rezoliucijų, draudžiančių Pchenjanui vystyti branduolinę ir raketų programas. JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas kiek anksčiau pasmerkė šį branduolinį bandymą kaip smarkiai destabilizuojantį regiono saugumą ir paragino Pchenjaną liautis vykdžius tokius bandymus. „Šis veiksmas yra dar vienas rimtas KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) tarptautinių įsipareigojimų pažeidimas, kenkiantis tarptautinėms neplatinimo ir nusiginklavimo pastangoms“, – sakė jis. A.Guterresas paragino Pchenjaną „nedelsiant nutraukti tokius veiksmus ir griežtai laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“. D.Trumpo komanda svarstė sankcijas Š.Korėjai JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį sušaukė savo nacionalinio saugumo komandą apsvarstyti potencialiai drastiškas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai. D.Trumpas tviteryje pasmerkė Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, kuris, kaip teigiama, yra pirmas Pchenjano sprogimas, savo galia pranokstantis ant Hirošimos Japonijoje numestą atominę bombą, ir pavadino jį labai priešišku ir pavojingu Jungtinėms Valstijoms. Kiti pasaulio lyderiai taip pat pasmerkė Pchenjano bandymą. Griežtą pasmerkimą pareiškė Kinija ir Rusija, Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-Inas paragino taikyti „griežčiausią bausmę“, o Didžioji Britanija sakė, kad Kinija turėtų didinti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai.
Griežtą pasmerkimą pareiškė Kinija ir Rusija, Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-Inas paragino taikyti „griežčiausią bausmę“, o Didžioji Britanija sakė, kad Kinija turėtų didinti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai.
Vašingtone JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė, kad rengia ekonominių sankcijų paketą, kuriuo bus nutraukta visa prekyba ir kitas verslas su Šiaurės Korėja. Tačiau jis taip pat sakė, jog D.Trumpas leido suprasti, kad „svarstys viską“ ir „aiškinsis visas galimybes“. Nors JAV praktiškai neprekiauja su Šiaurės Korėja, S.Mnuchino apibūdintų sankcijų našta smarkiai prislėgtų Kiniją. D.Trumpas ne kartą reikalavo, kad Pekinas spaustų Pchenjano režimą sustabdyti savo branduolinę ir raketų programas. Tačiau sekmadienį jis kritikavo ir Seulą, kuriam tviteryje parašė, kad laikas kalboms išseko ir kad „nuolaidžiavimas neveiks“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 09 04 12:47
Spausdinti