Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SEIMAS 2020
Koalicijos sutartyje – nuo žaliosios ekonomikos iki viešųjų erdvių dekomunizacijos
BNS
Fotobankas
Koalicijos partneriai.

Valdančiąją daugumą kuriančios trys dešiniosios partijos į koalicijos sutartį įtraukė ir vertybinius įsipareigojimus, kurių žada laikytis tarpusavyje bei su visuomene, ir svarbiausius būsimus darbus.

Dokumente – ir kokybiška teisėkūra, ir vertybinė užsienio politika, ir nacionalinis susitarimas dėl švietimo, ir žalioji ekonomika, ir internetinis balsavimas, ir asmenvardžių rašymas lotyniškais rašmenimis, ir viešųjų erdvių dekomunizacija, ir nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimas, ir neutralios partnerystės įteisinimas.

Ketvirtadienį po antrojo derybų raundo paviešintas suderintas koalicijos sutarties projektas. Jį pasirašyti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija planuoja pirmadienį.

Prieš nutraukimą turės įspėti prieš mėnesį

Sutartyje partneriai pirmiausia įsipareigotų „remti Ingridos Šimonytės vadovaujamą koalicinę Vyriausybę bei veikti pagal šį susitarimą ir Vyriausybės programą“.

Politines Seimo ir Vyriausybės atsakomybių pozicijas jie žada skirstytis remdamiesi kompetencijos ir nepriekaištingos reputacijos principais bei atsižvelgdami į proporcingą atstovavimą Seime bei suteikiant ministro pirmininko ir Seimo pirmininko pareigybėms didesnį lyginamąjį svorį. 

Numatyta, kad sutartį nutraukti norinti viena iš koalicijos partnerių apie ketinimą turės informuoti prieš mėnesį.

Tarp koalicijos vertybinių įsipareigojimų – žmogaus orumas ir teisių apsauga, skaidrumas ir aukščiausi politinės etikos standartai.

„Moralinius ir etinius kriterijus savo veiklai kelsime tolygiai teisiniams, suprasdami, kad politinės atsakomybės prisiėmimui pakanka ir moralinių priežasčių. Politinę kultūrą valstybėje stiprinsime ir žmonių pasitikėjimą politika grąžinsime asmeniniu pavyzdžiu. Reikalausime nulinės tolerancijos korupcijai“, – rašoma sutarties projekte.

Partneriai taip pat žada kokybišką teisėkūrą, vertybinę užsienio politiką, stiprinti  konstitucines žiniasklaidos teises gauti ir skleisti informaciją, kt.

Prioritetai ir artimiausi darbai

Kaip vienas svarbiausių koalicijos prioritetų nurodomas nacionalinis susitarimas dėl švietimo.

„Susitarimu įtvirtinsime ir pradėsime įgyvendinti kokybinius pokyčius švietime, ugdymo kokybę ir sistemos efektyvumą užtikrinantį švietimo finansavimą, susitarimą dėl ilgalaikės ugdymo turinio atnaujinimo programos, mokytojų rengimo bei tobulėjimo pertvarką“, – rašoma dokumente.

Tarp prioritetų – ekonomikos transformacija, kuriant aukštesnės pridėtinės vertės ekonomiką, skatinant darbo našumą, plečiant skaitmenizaciją, įgyvendinant atvirų duomenų politiką.

Prioritetų grafoje taip pat minimas žaliasis kursas, socialiai pažeidžiamiausių visuomenės grupių įgalinimas, sveikatos paslaugų kokybės ir prieinamumo užtikrinimas, įtraukioji kultūra ir jos prieinamumas, savivaldybių savarankiškumo stiprinimas, kokybiškas bei efektyvus viešasis administravimas.

„Sudarysime galimybę įgyvendinti pilotinį balsavimą internetu 2023 metais savivaldybių tarybų rinkimuose ir/arba Seimo Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje 2024 metais Seimo rinkimuose“, – rašoma sutarties projekte.

Kaip artimiausio laikotarpio koalicijos darbai nurodomas koronaviruso situacijos suvaldymas, suplanuotų 2021 metų ir tolesnio laikotarpio investicijų peržiūrėjimas, absoliuti nesaugios Astravo atominės elektrinės blokada, pasirengimas referendumui dėl dvigubos pilietybės.

Toks referendumas, partnerių manymu, galėtų vykti kartu su 2024 metų prezidento rinkimais. 

Darbai, dėl kurių skiriasi nuomonės

Atskira kategorija sutartyje išskirti darbai, dėl kurių partnerių nuomonės skiriasi.

Prie jų nurodoma, kad partneriai dės pastangas jiems priimti ir įgyvendinti per racionaliai būtiną svarstymams laiką.

Prie tokių darbų priskirti įstatymų pakeitimai, leidžiantys užtikrinti viešųjų erdvių dekomunizaciją, įteisinantys asmenvardžių rašybą pagrindiniame dokumentų puslapyje visomis lotyniškos abėcėlės raidėmis, verslinės žvejybos vidaus vandenyse uždraudimas, neatlygintinas informacijos teikimas žiniasklaidai iš Registrų centro apie juridinius asmenis.

Šioje kategorijoje yra ir Stambulo konvencijos ratifikavimas, nedidelio kiekio kvaišalų turėjimo dekriminalizavimas, taip pat įstatymų pakeitimai, „leidžiantys įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, grindžiamą tarpusavio atsakomybe bei savanorišku apsisprendimu prisiimti teises ir pareigas“, leidimas kandidatuoti į Seimą nuo 21 metų.

Vyriausybės programos darbai

Konservatoriai ir liberalai taip pat sutarė, kad Vyriausybės programoje bus numatytas įsipareigojimas ateityje skirti 3 proc. bendrojo vidaus produkto moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, IT mokymą prilyginti užsienio kalbos dėstymui, didinti neformalaus ugdymo krepšelio prieinamumą.

Taip pat numatyta, kad švietimo darbuotojų darbo užmokestis turi atitikti EBPO šalių geriausią praktiką atitinkantį lygį: mokytojų – mažiausiai 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio, akademinių darbuotojų – 150 procentų. 

Į Vyriausybės programą įsipareigojama įtraukti priemones, užtikrinančias motinystės ir tėvystės atostogų lankstumą, tobulinti e-sveikatos sistemą, atsisakant popierinių dokumentų iki 2023 metų, profesinei savivaldai atiduoti licencijavimo, atestavimo, kontrolės ir kvalifikacijos kėlimo funkcijas, įvertinti galimybę atsisakyti reinvestuoto pelno apmokestinimo, priimti Reprodukcinės sveikatos įstatymą ir kt.

Po Seimo rinkimų centro dešinės valdančiąją koaliciją formuoja Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Naujajame parlamente jie turėtų turėti ne mažiau 74 vietų iš 141. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 06 07:11
Spausdinti