Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Kinija nenori prisiminti keblių istorijos įvykių
BNS
Kinija siekia, kad informacija apie keblius istorinius įvykius nepasiektų visuomenės. (AP nuotr.).

Mokslo literatūrą ir žurnalus leidžianti Kembridžo universiteto leidykla (Cambridge University Press, CUP) sulaukė Kinijos reikalavimo cenzūruoti dar vieną leidinį, kurio turinys skelbiamas šioje šalyje.

Ankstesnis leidyklos sprendimas nusileisti Pekino spaudimui ir blokuoti kitame leidinyje paskelbtus jautrios tematikos straipsnius sulaukė tarptautinio pasipiktinimo. JAV įsikūrusi Azijos studijų asociacija (AAS) antradienį pranešė, kad CUP internetinės leidybos skyrius gavo prašymą išimti 100 straipsnių iš žurnalo „Journal of Asian Studies“. Tai buvo jau antras toks Pekino reikalavimas šiai Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiai leidyklai per kelias pastarąsias dienas. „Asociacijos pareigūnai yra labai susirūpinę dėl šio akademinės laisvės pažeidimo, ir AAS tęsia diskusijas su CUP dėl to, kaip atsakyti Kinijos vyriausybei“, – sakoma asociacijos tinklapyje paskelbtame pranešime. Jame teigiama, kad jokių straipsnių iš žurnalo išimta nebuvo. „Priešinamės bet kokios formos cenzūrai ir toliau skatinsime laisvus akademinių tyrimų mainus tarp viso pasaulio mokslininkų“, – teigiama pranešime. Prieš kelias dienas CUP pakluso pirmam kinų reikalavimui ir užblokavo kelis šimtus straipsnių žurnale „China Quarterly“, bet greitai, reaguodama į tarptautinės akademinės bendruomenės spaudimą, atnaujino prieigą prie jų. Tuose straipsniuose daugiausiai kalbama apie 1989-ųjų Tiananmenio aikštės protestus, Tibeto statusą ir Kinijos demokratijos judėjimą.
Tuose straipsniuose daugiausiai kalbama apie 1989-ųjų Tiananmenio aikštės protestus, Tibeto statusą ir Kinijos demokratijos judėjimą.
Pasak CUP, pirminis sprendimas buvo priimtas „nenoriai“, gavus „aiškų įsakymą“ iš Kinijos. Leidykla pridūrė, kad tai buvo „laikina priemonė“, kol situacija buvo aptarta su universiteto akademiniais lyderiais bei Pekinu. Tačiau šio autoritetingo mokslinio žurnalo elektroninės versijos cenzūra sukėlė pasaulio mokslininkų pasipiktinimą; jie tvirtino, kad tai yra akademinės laisvės apribojimas ir bandymas cenzūruoti istoriją. Ekonomikos profesorius Christopheris Baldingas Šendženo Pekingo universiteto savo ruožtu parengė peticiją, kuria ragina CUP raginama atmesti cenzūros reikalavimą. Šis kreipimasis paskatino leidyklą pakeisti savo sprendimą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 22 17:24
Spausdinti