Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kinija ir ES sieks laisvosios prekybos ir dialogo
BNS
ES ir Kinija sieks laisvosios prekybos susitarimo. (Pixabay nuotr.).

Pekinas ir Briuselis šiandien surengs aukšto lygio derybas – pirmąsias nuo JAV prezidento Donaldo Trumpo atėjimo į valdžią, per kurias abi šalys nusiteikusios pabrėžti laisvosios prekybos ir atviro dialogo būtinybę, nors naujoji Vašingtono administracija tokius susitarimus vertina skeptiškai.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini 7-ajam ES ir Kinijos strateginiam dialogui pirmininkaus drauge su Kinijos aukščiausio rango diplomatu Yang Jiechi.

Į derybų darbotvarkę įtraukti bendradarbiavimas regioniniais ir saugumo klausimais, klimato kaita ir kiti klausimai. Derybos vyksta rengiantis ES ir Kinijos viršūnių susitikimui Briuselyje birželio mėnesį.

Vakar F.Mogherini susitiko su Kinijos premjeru Li Keqiangu. Pastarasis sakė, kad tarptautinė bendrija stebi, kaip Kinija ir ES drauge spręs iššūkius, įskaitant pasaulio ekonomikos atsigavimą, pasaulinius konfliktus, terorizmą ir būsimą Didžiosios Britanijos išstojimą iš ES.

Li Keqiangas optimistiškai kalbėjo apie derybų rezultatus, grindžiamus „stabiliais Kinijos ir ES santykiais, abiem šalims pastoviai siekiant daugiašališkumo ir laisvosios prekybos, mums bendrai įsipareigojant gerinti tarptautinę valdymo struktūrą“.

Ne tik mūsų žmonėms, bet turbūt ir daugiašalei sistemai reikia, kad Europa ir Kinija bendradarbiautų dėl kai kurių svarbių pasaulinių klausimų.

Kitaip nei D.Trumpas, per savo rinkimų kampaniją žadėjęs atsisakyti prekybos susitarimų, įvesti naujus muito mokesčius ir sugrąžinti į Ameriką darbo vietas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas savo šalį vaizduoja kaip laisvosios prekybos ir stabilumo šalininkę ir pasisako prieš protekcionizmą.

F.Mogherini sakė, jog tokios Xi Jinpingo kalbos „sukėlė didelių lūkesčių, kad Kinija ir Europos Sąjunga gali drauge siekti daugiašališkumo, taisyklėmis pagrįstos pasaulinės tvarkos“ ir prekybos.

„Ne tik mūsų žmonėms, bet turbūt ir daugiašalei sistemai reikia, kad Europa ir Kinija bendradarbiautų dėl kai kurių svarbių pasaulinių klausimų, su kuriais susiduriame: pradedant klimato kaita, baigiant migracija arba kova su terorizmu, taip pat daugelio krizių aplink mus, tokių kaip įtampa dėl Korėjos pusiasalio“, – Li Keqiangui pasakė F.Mogherini, prasidedant jų susitikimui Kinijos vadovybės komplekse „Zhongnanhai“ Pekino centre.

Derybų sunkumai

Vis dėlto tarp Pekino ir Briuselio esama nesutarimų dėl prekybos. Kai kurios Europos ir kitų šalių bendrovės skundžiasi negalinčios įsigyti kinų turto, nors Kinijos kompanijos perka didelius tarptautinius prekės ženklus. Jos taip pat sako negalinčios investuoti arba esančios labai suvaržytos žengiant į ryšių, informacinių technologijų, finansų ir kitas perspektyvias ekonomikos šakas, nors tai prieštarauja Pekino laisvosios prekybos pažadams.

Tuo tarpu Pekinas nori, kad ES suteiktų jam rinkos ekonomikos statusą. Tokiu atveju Bendrijai būtų sunkiau įvesti baudžiamuosius muitus kinų importui, kurį ji laiko neteisingai pigiu.

Tarp kitų Pekino ir Briuselio nesutarimų yra vis labiau varžanti aplinka pilietinei visuomenei Kinijoje ir interneto cenzūra.

Pirmasis F.Mogherini trečiadienio susitikimas – su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi – buvo atšauktas. Vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas sakė, jog ES delegacija juos informavo, kad F.Mogherini prastai jaučiasi.

Rytoj F.Mogherini pasakys kalbą prestižiniame Pekino universitete „Tsinghua“, o vėliau išvyks į Indiją ir Rusiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2017 04 19 15:30
Spausdinti