Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DIPLOMATIJA
Kinija atšaukia konsultacijoms ambasadorių Vilniuje
BNS
Unsplash

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu antradienį konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje, ji taip pat ragina atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos Užsienio reikalų ministerija teigia, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

„Neseniai Lietuvos valdžia, negerbdama kartotinių Kinijos pareiškimų dėl galimų pasekmių, paskelbė apie sprendimą leisti Taivanui savo vardu atidaryti „atstovybę“. Sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“, – rašoma pranešime.

„Kinijos valdžia reiškia kategoriškai nepritarianti tokiam žingsniui. Kinija nusprendė atšaukti ambasadorių Lietuvoje ir reikalauja Lietuvos valdžios atšaukti savo ambasadorių Kinijoje“, – teigiama jame.

Kinija taip pat įspėja Lietuvą, kad „Kinijos Liaudies Respublika yra vienintelė teisėta valdžia, reprezentuojanti visą Kiniją“, todėl ji ragina Lietuvą atšaukti „neteisingą sprendimą“ bei imtis priemonių „žalai ištaisyti“.

Be kita ko, Kinija įspėja ir Taivaną , kad „Taivano nepriklausomybė“ yra aklavietė ir bet koks separatistinės veiklos bandymas tarptautinėje arenoje yra pasmerktas“.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) informavo sprendimą dėl Kinijos ambasadoriaus Lietuvoje atšaukimo gavusi antradienį, tuo pačiu Lietuvai pasiūlyta atšaukti ambasadorių Pekine.

„Lietuvos Užsienio reikalų ministerija apgailestauja dėl tokio Kinijos žingsnio ir dar kartą pabrėžia, kad, gerbdama vienos Kinijos principą, yra nusiteikusi plėtoti abipusiai naudingus ryšius su Taivanu, kaip ir daugelis kitų Europos Sąjungos ir pasaulio valstybių“, – teigiama URM pranešime.

Taivanas prieš kelias savaites pranešė apie atskirai nuo Kinijos Lietuvoje steigiamą atstovybę, kuri turėtų pradėti veikti dar šią vasarą. Lietuva taip pat turėtų atidaryti prekybos atstovybę Taivane.

Lietuvos URM anksčiau yra teigusi, kad Lietuva suinteresuota plėsti bendradarbiavimą su Taivanu įvairiose srityse, didžiausią dėmesį skiriant ekonominių ryšių plėtojimui ir kultūriniams mainams. 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pareiškė, jog Lietuva neatsisako planų turėti prekybos atstovybę Taivane. 

„Mes siekiame lygiaverčių santykių su visomis valstybėmis. Mūsų ekonominė politika ir toliau turi siekti kuo didesnės rinkų įvairovės ir diversifikacijos, kuri sukurs daugiau galimybių Lietuvos verslui. Būsime viena iš 67 pasaulio valstybių, turinčių savo prekybos atstovybę Taivane ir šių planų neatsisakome“, – feisbuke rašė A. Armonaitė. 

Tuo metu Taivano valdžios atstovai yra įvardinę Lietuvą kaip gerą šalies partnerę.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako Lietuva, kaip suvereni valstybė, pati sprendžia, su kokiomis šalimis jai plėtoti santykius, tuo pačiu šalies vadovas tikisi, kad Kinija pakeis savo sprendimą dėl ambasadoriaus Vilniuje atšaukimo.

Šalies vadovas teigia, kad „vienos Kinijos“ politikos Lietuva laikosi nuo 1991 metų, kai buvo užmegzti diplomatiniai santykiai su Kinijos Liaudies Respublika.

„Kinijos ir Lietuvos santykiai turėtų būti pagrįsti abipusės pagarbos principu. Priešingu atveju dialogas virsta vienašaliais ultimatumais, kas nepriimtina tarptautiniuose santykiuose. Kartu, kaip suvereni valstybė, Lietuva pati sprendžia, su kokiomis valstybėmis ar teritorijomis plėtoti ekonominius ir kultūrinius ryšius, nepažeidžiant savo tarptautinių įsipareigojimų“, – teigė G. Nausėda BNS atsiųstame komentare.

„Tikimės, kad Kinija dar kartą permąstys ir pakeis savo sprendimą. Matome perspektyvą plėtoti su Kinija politinius, ekonominius ir kultūrinius santykius, tačiau tai neturėtų būti „eismas viena kryptimi“, – pridūrė jis.

Maždaug 23 mln. gyventojų turintį Taivaną, oficialiai vadinamą Kinijos Respublika, kaip šalį pripažįsta tik 15 kitų valstybių. Lietuvos tarp jų nėra.

Kinija siekia izoliuoti Taibėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Tačiau Taivanas faktiškai palaiko diplomatinius santykius su dešimtimis valstybių per savo Taibėjaus atstovybes. Lietuvoje steigiama atstovybė skiriasi tuo, kad turės Taivano pavadinimą.

Lietuva pastaruoju metu taip pat dovanojo Taivanui vakcinos nuo COVID-19, tai sulaukė teigiamos reakcijos iš vietos gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 10 12:00
Spausdinti