Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARINĖS MISIJOS
Kelias namo: lietuvių misijos Afganistane ir kitur
Aidanas Praleika
Fotobankas
Kasdienybė Goro provincijoje.

Lietuva gegužės 1 d. pradėjo išvesti karius iš Afganistano. Planuojama, kad lietuviai visiškai pasitrauks kartu su amerikiečiais iki rugsėjo 11-osios.

Lietuva prie sąjungininkų Afganistane prisidėjo 2002 m. ir netrukus perėmė vadovavimą Goro provincijos atkūrimo grupei.

Pirmoji tarptautinė Lietuvos karių misija buvo Bosnijoje ir Hercegovinoje 1994 m., joje dalyvavo vienas karys. Tačiau 1996 m. lietuviai prisijungė prie NATO taikdarių šioje šalyje. Vėliau Lietuvos pajėgų dalyvavimas tarptautinėse misijose intensyvėjo – didėjo ne tik karių skaičius, bet ir pajėgų įvairovė. 2001 m. Lietuva į misiją Kosove pirmą kartą nusiuntė karinių oro pajėgų orlaivį, o jau 2013 m. užsienyje dalyvavo visų rūšių ginkluotosios pajėgos.

Karinės jūrų pajėgos ir šiemet dalyvauja dviejose misijose. ES operacijoje „Atalanta“ prie Somalio krantų lietuviai kartu su kitų šalių jūrininkais saugo civilinę laivybą nuo piratų antpuolių. Hormūzo sąsiauryje, tarp Persų ir Omano įlankų, kita ES misija padeda užtikrinti sklandžią civilinę laivybą tradiciškai neramiame Artimųjų Rytų regione, kuriame prekybos laivams gali kilti grėsmė atsidurti netikėtai prasidėjusių karo veiksmų zonoje.

2021 06 28 07:00
Spausdinti